pixabay.com

Širom sveta dve milijarde ljudi ima problem sa viškom kilograma ili su gojazni. Broj odraslih osoba koje su gojazne se utrostručio od 1975, godine, a kod dece i adolescenata je u desetostrukom porastu u istom vremenskom periodu.

“Gde smo pogrešili? Možda smo pogrešno posmatrali epidemiju gojaznosti”, kažu naučnici.

Gojaznost, tvrdi tim, je zapravo oblik preranog starenja. Nešto što ugrožava naše zdravlje i skraćuje nam život na načine koji su neverovatno slični neizbežnim procesima starenja i podložnošću bolestima vezanim za starost.

“Trudimo se da iznosimo argumente kada govorimo da postoje paralele između gojaznosti i starenja”, kaže klinički nutricionista Silvia Santoza sa Univerziteta Konkordija u Kanadi.

Ona smatra da su mehanizmi pomoću kojih se razvijaju oboljenja povezana sa gojaznošću i ona povezana sa starenjem veoma slični.

U novom istraživanju Santoza i njen tim pregledali su preko 200 studija koje su proučavale efekte gojaznosti, u rasponu od ćelijskih i molekularnih efekata do uticaja stanja na imunološki sistem, kognicije, pokretljivosti i još mnogo toga.

Rezultat njihove analize je da gojaznost, u smislu opterećenja zdravlja, predstavlja efektivno ogledalo starenja: stanje koje predisponira pojedince za rani početak hroničnih bolesti koje obično povezujemo sa starenjem.

Istraživači ne ukazuju da su starenje i gojaznost bukvalno ista stvar. Oni povlače paralelu između gojaznosti i starenja iz ugla patologije i smatraju da su ta dva stanja dve strane iste kovanice.

“Ako biste nabrajali koliko oboljenja je povezano sa gojaznošću i onih koja su povezana sa starenjem, došli biste do zaključka da su ona skoro ista. Sigurno je da se nešto dešava kod gojaznosti što ubrzava sam proces starenja”, rekla je Santoza.

Istraživači navode brojne primere potencijalnih mehanizama, uključujući stvari poput mitohondrijske disfunkcije zasnovane na gojaznosti, sistemske upale i oslabljenih odgovora imunološkog sistema.

Cilj ovog istraživanja je da se shvati šta je gojaznost kroz poređenje sa starenjem, kao i koje su dodirne tačke ova dva stanja, a ima ih mnogo.

“Ovo je poziv za buđenje s obzirom na hroničnu ozbiljnost epidemije gojaznosti, nešto što ne treba ignorisati”, rekla je doktorka opšte prakse Elizabet Krouč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here