Pexels
Foto: Ilustracija

O manjoj deci sa prekomernom telesnom težinom ne razmišljamo često kao o rizičnoj grupi, ali ako srce u normalnom radu ometa gojaznost,  dolazi do određenog nivoa naprezanja i opterećenja.

Deca već od šest godina mogu da imaju raznih zdravstvenih problema zbog gojaznosti.

Deca sa prekomernom telesnom težinom imaju veću verovatnoću da će razviti više zdravstvenih problema u odnosu na svoje vršnjake prosečne težine.

Novo istraživanje, koje je sprovedeno u Danskoj na gotovo 1000 dece, utvrdilo je da deca s prekomernom telesnom težinom imaju viši nivo šećera u krvi  i pre nego što krenu u osnovnu školu. Danska studija objavljena je u časopisu Science Direct, gde je celokupna metodologija objašnjena u potpunosti.

Istraživanje se odvijalo na 335 dece starosti od dve i po do pet godina. Ostalih 657 dece već je pohađalo osnovnu školu i imalo je od šest do osam godina. Od dece predškolskog uzrasta, 13,7 odsto je klasifikovano kao gojazo, dok je u školskom uzrastu taj procenat bio 13,6.

Istraživači su analizirali rezultate analiza krvi i drugih prikupljenih podataka kako bi utvrdili može li prekomerna telesna težina da uzrokuje zdravstvene probleme kod male dece.

Razlike kod mlađe dece i školaraca

Kod mlađe dece predškolskog uzrasta, istraživači su utvrdili da su kardiometabolički pokazatelji rizika vrlo mali. Nije bilo značajne razlike i deca ovog starosnog doba su istog zdravlja bez obzira na telesnu težinu. Rezultati su bili drugačiji kod starijih predškolaca i dece školskog uzrasta, jer su njihovi markeri kardiometaboličkog rizika bili znatno viši.

Sva ova deca su godinu dana kasnije prošla ista ispitivanja, a rezultat je pratio isti trend. Ali ovog puta, procenat školske dece sa prekomernom telesnom težinom porastao je sa 13,6 na 17 odsto. Brojke se nisu promenile kod dece predškolskog doba.

Ova studija je važna, jer gojaznost u ranom detinjstvu ukazuje na to da se taj problem uglavnom zadržava i kad deca odrastu.

1 COMMENT

  1. Kako to da neznamo za osnov zdravlja? Ishrana je katastrofalna, sta mozemo da ocekujemo. Nasa deca ne dobijaju Omega 3, a previse unose Omega 6 – to je osnov za razvoj bolesnih stanja kod dece. Celija mora biti sposobna da funkcionise pravilno, tada ce biti sve u redu, i necemo se pitati zasto deca imaju “odrasle”oboljenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here