Gojimo se i kad ne jedemo?

0

Ako želite da smršate, neophodno da smanjite unos kalorija
 

"Ako nedovoljno jedete, takođe se možete ugojiti", kaže nutricionistkinja dr Emi Šapiro. "Imala sam dosta klijenata koji nisu unosili dovoljno hrane i zbog toga su se gojili. Kada im kažem da jedu više, počinjali su da gube kilograme".

 

Iako broj kalorija koje bi trebalo uneti variraju, nutricionista preporučuje da iako želite da smršate, nikako ne unosite manje od 1.200 kalorija dnevno.

 

Takođe, ona savetuje da se ne fokusirate samo na kalorije, već da vodite računa o tome šta jedete tako što ćete birati zdravije namirnice.

Razlog za to je što se telo "buni" kada mu ne dajete dovoljno energije koja mu je potrebna. "Kada ne jedete dovoljno, vaš organizam prelazi u režim gladovanja. Metabolizam se usporava jer ne zna kada može da očekuje sledeću ‘rundu’ kalorija i počinje da pravi zalihe", objašnjava Šapiro.

 

Mnogi pokušavaju da ovaj problem reše tako što se jedan dan izgladnjuju, a drugi dan jedu uobičajeno. Dr Šapiro kaže da ni to nije rešenje jer bi to moglo da naškodi zdravlju.

 

Ona objašnjava da je, ako želite da smršate, neophodno da smanjite unos kalorija, ali broj kalorija koji bi trebalo uneti varira od osobe do osobe, a zavisi od metabolizma i toga koliko ste fizički aktivni.

 

U svakom slučaju, dr Šapiro objašnjava da je potrebno da osluškujete svoje telo, koje će vam poslati signale ukoliko ne unesete dovoljno kalorija – verovatno ćete osetiti vrtoglavicu, imati glavobolje i naravno, bićete gladni. Generalno, osećaćete nedostatak snage za svakodnevne aktivnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here