Vesti

Kada govorimo o sportu, uvek ističemo da smo sportska nacija. Ponosni smo na uspehe naših vaterpolista, košarkaša, odbojkaša, a ponekad i na fudbalere.

Kada govorimo o individualnim sportovima, svakako je tenis u vrhu liste, pre svega zbog podviga najboljeg igrača sveta Novaka Đokovića.

Međutim, još jedan pojedinačni sport se “primio” među Srbima. Iako naš prosečan čovek doživljava golf kao sport kojim se bave uglavnom imućni ili uspešni poslovni ljudi, ipak nije tako.

U to nas je uverio i Đorđe Vasić, predsednik srpskog golf kluba Zlatni Orlovi (Golden Eagles Social Golf Club) iz Sidneja.

On je proteklog vikenda s prijateljima golferima organizovao tradicionalni australijsko-srpski međudržavni šampionat, pod nazivom Kup Slobodana Mirkovića, na kojem se okupilo čak 60 igrača iz Sidneja, Kanbere, Adelajda, Džilonga i Gold Kousta.

– Svake godine, počevši od 2004, ovaj turnir se održava u nekoj od saveznih država ili teritorija. Ove godine smo mi bili domaćini i Kup je održan u golf klubu Riverside Oaks, u naselju Kataj, na severozapadu Sidneja – kaže Vasić.

Kakvi su utisci i ko je bio najbolji?
– Iako nas je kiša donekle ometala, održali smo jedan od najuspešnijih turnira. Ove godine su svi bili pobednici, jer smo se fantastično družili, a turnir je imao posebnu draž zbog ograničenja koja su bila u poslednje dve godine i zbog kojih neke drage ljude nismo videli duže vreme. Ipak, izdvojiću Hans Peter Rajsera iz Kanbere, sveukupnog pobednika turnira. Drugi je bio predstavnik NSW Zoran Lečić, koji je sekretar našeg kluba, a treće mesto je pripalo Aleksu Laganinu iz Južne Australije. U ukupnom plasmanu pobedili su predstavnici ACT, a druga je bila Južna Australija.

Za naše čitaoce koji nisu upućeni, kako biste najjednostavnije definisali ovaj sport?
– Svaki golf teren ima 18 rupa i cilj je iz što manje pokušaja pogoditi te rupe. To je divan sport gde su druženja nezaboravna, a pravila su takva da i početnik ima šanse da se odlično plasira na nekom turniru. To omogućava način na koji se novim i neiskusnim igračima dodeljuju takozvani hendikepi što ih gotovo stavlja u ravnopravan položaj sa iskusnim igračima.

Deo ekipe NSW

Vi ste predsednik Zlatnih Orlova. Kažite nam više o klubu?
– Mi smo pre svega jedno društvo dobrih drugara i ljubitelja prirode, druženja i golfa, a meni je u ovom periodu pripala čast da budem predsednik kluba. Naš klub je osnovan 1988. godine i to, rekao bih, sasvim slučajno.

Koji su bili glavni motivi za osnivanje srpskog golf kluba?
– Na Slavi kod Ljube Subotića razgovarao sam sa Mirkom Kovačevićem i Stelianom Verisanom. Tema su bile podele među našim ljudima u Australiji i želja svih da se nađe najbolji način da se braća ujedine. Ja sam govorio o mojoj zaljubljenosti u golf i to je na neki način uticalo na ostale da počnemo da igramo između sebe.

Koliko vas je bilo na samom početku?
– Bilo nas je dvadeset, a prvi predsednik je bio Milorad Bodiroža. Bili smo iz parohija Svetog Nikole u Blektaunu i Svetog Đorđa u Kabramati. Odatle i prvi naziv kluba “Golf Klub Svetog Nikole Zlatni Orlovi”. Interesantno je napomenuti da je naš tada najmlađi član bio osmogodišnji David Bodiroža, a najstariji naš 62-godišnji prvi predsednik.

Da li je to mnogima bio prvi susret s golfom?
– Da, mnogi tadašnji članovi nisu nikada držali u rukama palicu za golf. U početku smo igrali svaka tri meseca na golf terenima u Ferfildu i Kelivilu. Naša crkva iz Blektauna nas je puno pomagala, a to nam je dalo priliku da se srećemo na terenu, da ojačamo naše veze i da se dotaknemo mnogih tema koje su tada bile aktuelne.

Do kakvih promena u strukturi kluba je došlo 1999?
– Tada smo uveli participaciju od 5 dolara po igri, u cilju da pokrijemo troškove nagrada i naših dresova. Klub je promenio ime u “Zlatni Orlovi” i Dejan Subotić je postao predsednik. Dve godine kasnije, klub je vođen još profesionalnije s tim da je Budimir Mirić postao kapiten, a Džon Jovanović zamenik. Pojavili su se i novi igrači, pa je uveden hendikep sistem kako bi i oni mogli da se ravnopravno takmiče. Tu izdvajam ulogu Gordona Janova, a od tadašnjih sponzora Džordža Bubala i Slobodana “Bucu” Stojanovića.

Na kraju, vratimo se na početak priče. Recite nam, da li je golf sport bogataša?
– Golf možemo definisati kao sport za bogate, ali pre svega zbog toga što oni koji igraju golf imaju tako dobra druženja da se upravo zbog toga osećaju da su bogati. Što se tiče svih ostalih aspekata, golf je sport za svakoga od nas i veoma pristupačan u svakom pogledu – kaže Đorđe Vasić.

Dodela priznanja sponzorima

Jak sponzorski tim

Ko su bili sponzori ovogodišnjeg turnira?
– Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli da se održi ovogodišnji turnir, a posebno našim glavnim sponzorima Đorđu i Miladinu Janjetoviću. Tu su i Tesla Automotive, Vlado’s Butchery, Slavko Mitrović, Bruno Mitrović, Petar Dobrić, Đorđe Jovanović, Ljubo Subotić, Stevan Mitrović, porodica Verisan, Burek & Gril, Tom Sinđelić i moja malenkost – kaže Đorđe Vasić.

Đorđe Vasić

Otvorena vrata za članove

Kako bi zainteresovani mogli da se učlane u “Zlatne Orlove”?
– Biće dovoljno da me pozovu na broj telefona 0407 944 171 ili da pošalju email na adresu g.vasic@exemail.com.au. Za simboličnu članarinu zainteresovani ljubitelji golfa mogu postati naši punopravni članovi i da nauče svu lepotu i bogatstvo ovog sporta – kaže Vasić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here