pixabay.com

Tehnološki gigant Google predstavio je novu verziju svog popularnog internet pretraživača, koja je osnažena veštačkom inteligencijom, piše Financial Times.

Pored uobičajenih rezultata pretrage, Google će korisnicima ponuditi i sumirane odgovore na upite koje će stvarati veštačka inteligencija. Na primer, ako korisnika zanima koji bicikl je najbolji za savladavanje brdovitog puta do posla koji je dugačak osam kilometara, Google pretraživač će mu reći kakvi bicikli su dobri za vožnju po brdovitim putevima kao i da obrati pažnju na bicikle s amortizerima.

Korisnik će potom pretraživaču moći da postavi dodatno pitanje ili da sledi sugerisana uputstva za nastavak pretrage. Nezavisno od toga za šta se odluči, nakon toga će započeti svojevrsni razgovor s pretraživačem. Google je rekao da korisnik tokom tog razgovora neće morati da ponavlja informacije koje je pretraživaču već dao.

“Korisnici žele da vide informacije koje se povezuju s istaknutim brendom kao što je Svetska zdravstvena organizacija ili s nekom medijskom kućom”, rekla je Kejti Edvards, potpredsednica Google odeljenja koje radi na kompanijinom pretraživaču.

“Ne mislimo da korisnici žele da im veštačka inteligencija da odgovor”, dodala je Edwards.

Edvards je rekla je da će oglašavanje biti integralni deo pretraživanja i da će korisnici tokom istraživanja sugestija koje im veštačka inteligencija ponudi dobijati dodatne informacije.

Uz to, Google će u sklopu nove verzije svog pretraživača korisnicima omogućiti da pročitaju informacije koje su na društvenim mrežama objavile razne popularne i uticajne osobe.

Ova opcija će na početku biti dostupna samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a oni koji žele da je koriste moraće da se upišu na listu čekanja. Google je rekao da će u narednim mesecima povećati dostupnost nove verzije svog pretraživača.

Kada je reč o integrisanju generativne veštačke inteligencije u internet pretraživače i druge proizvode za potrošače, Google kaska za rivalom Microsoftom.

Microsoft je u februaru predstavio novu verziju svog Bing pretraživača, koji u sebi sadrži GPT tehnologiju koju je razvila laboratorija za istraživanje veštačke inteligencije OpenAI, kreator trenutno najpopularnijeg četbota na svetu – ChatGPT-a.

Microsoft je tokom prethodne četiri godine u OpenAI uložio 11 milijardi dolara, a laboratorija u svom radu koristi Microsoftovu platformu za računarstvo u oblaku Azure.

Mesec dana nakon toga, OpenAI je predstavio svoj jezički model GPT-4 kojem korisnici mogu da pristupe preko premijum verzije ChatGPT-a i Binga.

Microsoftov remont Binga doveo je do pada vrednosti akcija Alphabeta, vlasnika Googlea. Kako bi odgovorio na Microsoftove poteze i ubrzao razvoj veštačke inteligencije, Alphabet je u aprilu spojio svoja istraživačka odeljenja DeepMind i Google Brain AI.

Google već uveliko koristi veštačku inteligenciju kako bi korisnicima svog pretraživača prvo prikazao najrelevantnije rezultate pretraga i pomogao im da bolje sastave upite, imejlove i razne dokumente. Kompanija je istakla da je prošle godine zabeležila 180 milijardi korištenja AI upita u svojim alatima.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here