Printscreen
Goran Novaković

KORONAVIRUS DODUŠE NIJE ZARAZA KOJA UBIJA KOGA STIGNE, ALI ZBOG NJEGA MOGU DA SE ZARAZE SVE BOLNICE! A ONDA SVI IMAMO OGROMAN PROBLEM!

ZATO DRŽI ODSTOJANJE! 1-2 METRA OD SVAKOG ČOVEKA, UVEK I SVUDA.

PROSTA PRAVILA ZA SVE

  1. STAN NAPUŠTAM SAMO AKO MORAM NA POSAO ILI U NABAVKU HRANE I LEKOVA: u nabavke idem što je ređe moguće (jednom u nekoliko dana), pokušavam da dodirnem što manje stvari, perem i/ili dezinfikujem ruke odmah i temeljno

  1. NE DODIRUJEM LICE (NOS, USTA, OČI): pokušavam svesno da kada nisam u stanu s opranim rukama kontrolišem svoje pokrete, uvek mislim na to da se ne pipam po licu, perem i dezinfikujem ruke što češće

  1. NE KORISTIM JAVNI PREVOZ: osim za put do posla i nazad, ako ne mogu da idem peške jer je predaleko; dakle ne za (zabranjene) posete niti za put u udaljeniju prirodu (šetnja, džogiranje) ili prodavnicu

  1. NE PRIMAM POSETE: ni roditelje ni svoju odraslu decu i/ili unuke ni prijatelje ni rođake ni komšije. A ni momka ili devojku.

  1. NE POSEĆUJEM NIKOGA: ni svoje stare roditelje/dedu i babu, ni druge rođake ni prijatelje ni komšije. A ni momka ili devojku.

  1. NE IDEM KOD SVOG LEKARA OPŠTE PRAKSE: jer su moguće samo nužne posete i to posle telefonske najave. Bolovanje mogu da prijavim/odjavim telefonom, recepte dobijam elektronski

  1. NE IDEM U AMS, MAGISTRAT (ni u MA 35), SUD, NI U JEDNU SLUŽBU: jer vlada vanredna situacija, ne moram da brinem, naći će se rešenje, a mogu da šaljem sve poštom ili elektronski!

  1. NE IDEM U BOLNICE: jer su posete bolnicama strogo zabranjen. U bolnicu mogu da uđem samo ako sam/a obolim. Ali i to je moguće jedino posle prethodne lekarske montrole (u slučaju simptoma zovem 1450)

  1. ŠETAM ŠTO REĐE: i to sam/a i držim 1-2 metra rastojanja od svakog čoveka oko mene.

  1. ŠETAM PONEKAD S NAJUŽOM PORODICOM: to znači, s onima s kojima živim: ženom/partnerkom, mužem/partnerom i našom decom. Ako su mi deca mala ne dopuštam im da se igraju na igralištima i da se približavaju drugoj deci, poznatoj ili nepoznatoj. Držimo propisano rastojanje!

  1. OD SVAKOG SAM UDALJEN UVEK BAR 1 METAR SVUDA I UVEK: u firmi, na gradilištu, u prirodi gde ima ljudi, u redu u radnji ili ispred apoteke, na ulici. A lokali su i inače svi zatvoreni, kao i sva druga mesta za zabavu.

  1. KUPUJEM NAMIRNICE I NABAVLJAM LEKOVE ZA SVE STARE I BOLESNE KOJI SU SAMI: za roditelje, ali i za komšije, ako nemaju nikoga i to žele pošto im ponudim

  1. NE VODIM DECU KOD BABE I DEDE: ni u posetu ni na čuvanje, jer mogu da im donesu virus, pa je rizik da teško obole ili čak umru.

  1. NE POSEĆUJEM SVOJE STARE RODITELJE: ali nabavljam za njih i nosim im do vrata, telefoniram s njima svaki dan, pokazujem im unuke na mobilnom ili kompjuteru, pričamo svi s njima

  1. DONOSIM IM KUPLJENO SAMO DO VRATA: svejedno za koga sam kupovao, to stavljam ispred vrata i odmah odlazim. Nema grljenja, ljubljenja… posle epidemije ćemo se opet grliti i ljubiti.

  1. STRPLJIV SAM SA SVOJOM PORODICOM: iako ne znam koliko će ovo trajati, uprkos tome što je tesno i što sam navikao da izlazim. Niko ne voli da sedi kod kuće, a nijedan član porodice sada nije važniji od drugih.

  1. NE KUPUJEM KAO DA ĆE SUTRA IZBITI RAT: jer će sigurno biti dovoljno, možda ne svega, ali za jelo sigurno. Ako ne mislim na druge ne mislim ni na sebe. Svakom treba samo dovoljno.

  1. INFORMIŠEM SE REDOVNO, ALI NE DOZVOLJAVAM DA ME VESTI OTERAJU U LUDILO: gledam redovno vesti (ORF je dovoljan) i informišem se iz ozbiljnih kanala, ne verujem prorocima, nadrilekarima, senzacionalistima, ljubiteljima svetskih zavera, teoretičarima propasti sveta, nego samo stručnjacima i ministrima (jer njih savetuju stručnjaci).

  1. POŠTUJEM SVE NAREDBE I PREPORUKE NADLEŽNIH ORGANA BEZ POGOVORA: jer ne želim, da sve traje duže nego što mora i da nam možda narede da ne napuštamo stanove.

  1. DA TEMELJNO, DUGO I SAPUNOM MORAM DA PEREM RUKE, TO VEĆ ZNAM, ALI NA TO MORAM I STALNO DA MISLIM

SAMO AKO SVE GORE NAVEDENO POŠTUJEM I RADIM STALNO, DAJEM SVOJ DOPRINOS DA NE DOĐE DO KOLAPSA ZDRAVSTVENOG SISTEMA I ŠTITIM MNOGE LJUDE OD NEPOTREBNE SMRTI!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here