Privatna arhiva
Razgovor sa ljudima na ulici

Naš zemljak iz Beča Goran Novaković pokrenuo je jedinstveni projekat i krenuo u “upoznavanje nove domovine”. Novaković, koji od 1991. godine živi u Beču, započeo je devetodnevno putovanje kroz svih devet pokrajina pod motom “9 dana kroz Austriju”.

Povodom 20 godina od dobijanja austrijskog državljanstva odlučio je da poseti sve austrijske pokrajine i na licu mesta “pronađe” šta to čini jedinstvenim njegovu novu domovinu. Prva pokrajina koju obilazi je Donja Austrija.

– Pošto u Austriji nisam rođen, niti sam u njoj išao u školu, želim iz prve ruke, to jest u ličnom kontaktu sa građanima da saznam koje su to osobine moje nove domovine, odnosno šta je to specifično kod Štajeraca, ili Tirolaca i drugih – objasnio je Novaković.

On će u pratnji kamera proputovati kroz sve pokrajine, razgovarati sa građanima o temama kao što su vezanost za svoju pokrajinu, prirodu, vino i o svemu što obeležava domovinu u mislima njenih građana.

Pre polaska na put snimio je promotivni video u kome govori o svom projektu, a na snimku se može videti i kako porodica za njim baca vodu za srećan put, po našem starom običaju.

– Jugoslavija je bila zemlja mog detinjstva, mladosti, studija i prvih zaposlenja. Srbija i Bosna su bile u toj zemlji. Bosnu volim kao zemlju svojih predaka, a Srbiju kao zemlju mojih roditelja, poezije na mom maternjem jeziku. Veoma sam zahvalan svojoj staroj domovini Jugoslaviji na besplatnom obrazovanju. Ona mi je omogućila bolju poziciju u Austriji. Ne osećam grižu savesti što sam napustio staru domovinu, jer su se dogodile strašne stvari, a i dalje mnogo toga nije u redu. Jedine dve domovine koje stvarno poznajem i koje su moja trajna ljubav su one u kojima sam proveo dosadašnji život, a to su Beč i Beograd. Međutim i Austriju volim iskreno i osećam je već skoro tri decenije kao svoju domovinu koju želim ovim putovanjem još bolje da upoznam i istražim njene osobine – naglasio je Novaković, koji je inače radio kao gradski službenik.

Serijal emisija o njegovom putešestviju biće, kako je najavljeno, objavljen na Okto televiziji od sredine oktobra.

Ponude za noćenje

Za realizaciju projekta Novaković je imao na raspolaganju malo početnih sredstava. Odlučio je da snimljeni video postavi na sajt na kome je zamolio za pomoć pre svega za tehničku obradu materijala koji će biti snimljen na putovanju. Za samo nekoliko sati od objave projekta uspeo je da prikupi više od 1.100 evra i dobio je brojne ponude za noćenje.

Kao zahvalnost onima koji uplate donaciju nudi poklone: knjiga “BEČ ZA (IN i) strance, koji žele da žive ovde ili moraju da žive, (ne za turiste)” ili majice.