Gorbačov: Bolesnim Amerikancima treba “perestrojka”

0

Fonet/AP
Gorbačov: Amerikanci su zalutali. Svi pokušaji da se stvori jednostrani, jednopolni svet su glupost, bunilo
 

Gorbačov navodi da su Amerikanci svuda – "čas postavljaju protivraketnu odbranu u svim gradovima, smeštaju je duž svih granica, čas otvaraju vojne baze, a NATO se meša u sve i nije mu dovoljan prostor koji ima".

Džon Kenedi, nekadašnji američki predsednik, koji je imao iskustvo kubanske krize, rekao je: "Hajde da ne demonizujemo Ruse. Oni su isti kao mi. Žele da gaje decu, da žive u miru, da se raduju.."

Kenedi je poručivao da je greška verovati da će svet  budućnosti biti "PaksAmerikana".  "Ili će svet biti za sve ili ga neće biti" – rekao je Kenedi, a Gorbačov podržava te stavove.

Gorbačov smatra da Amerikanci sada grade "nadimperiju" i žele da upravljaju svima, a pri tome se pozivaju da svoju pobedu u Hladnom ratu.

"Amerikanci su zalutali. Svi pokušaji da se stvori jednostrani, jednopolni svet su glupost, bunilo", smatra Gorbačov.

Bivši lider SSSR-a u intervjuu za "Rusiju danas" upozorava  da se opasnost krije u vojno-industrijskom kompleksu i ocenjuje da Amerika "ne može bez razvoja tog kompleksa, bez širenja trgovine oružjem i bez povećanja troškova rata".

On smatra da Amerikanci nemaju od koga da se brane te da je to "izmišljena stvar".

"Neprijatelj im je potreban kako bi se opet vratili staroj politici pritiska i komandovanja. Nikako ne mogu bez toga. Zato Ameriku treba zaustaviti. Zaustaviti prijateljski, zaustaviti partnerski", zaključuje Gorbačov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here