Gordana podelila osvećenu vodicu

0
Čudotvorna voda: Gordana Despotović i Alfred – Johanes Volt

– Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik, po nekima čak veći i od Božića, jer je to dan kada se Bog prvi put javio i kada je Sveti Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa Hrista. Krstovdan je praznik posvećen caru Konstantinu, i nije tako veliki praznik kao Bogojavljenje, ali je navečerje Bogojavljenja pa smo vodu osvetili danas da bismo je već sutra imali kod kuće da poprskate prostorije u kojima stanujete – pojasnio je sveštenik Milan Pejić posle liturgije koju je služio u nedelju i na kojoj je osvetio bogojavljensku vodicu.

Posle osvećenja vodice, sveštenik je namočenom rukoveti bosioka unakrst poprskao hram i vernike, a zatim je Gordana Despotović, Šumadinka iz Aranđelovca, vernicima podelila osvećenu vodu.
Ispred velike bakarne posude u obliku pokala formirao se red, a vodicu su između ostalih uzeli i pravoslavni Nemci Hans-Peter Hau sa suprugom Latinkom i Alfred-Johanes Volf prevodilac Ohridskog prologa, a među vernicima u redu je stajao i naš ikonopisac i vajar modernista Nikola Sarić.

Lazar Radujković kaže da se vodica meša u hleb, naročito u slavski kolač i česnicu, a srpski zet Hans-Peter kaže da je pije jer je bolestan…

– Neki vernici bogojavljenskom vodicom kupaju decu, i tokom godine piju u raznim prilikama kada poveruju da bi im mogla da pomogne – objašnjava Nikola Popović koji je na stolu ispred sebe držao flašu u kojoj je umesto koka-kole bila osvećena bogojavljenska vodica.
 

Pevao hor

I drugi vernici koji su vodicu poneli veruju da je ona čudotvorna i lekovita.
Horom "Sveti Simeon Mirotočivi" koji je tokom liturgije pevao dirigovala je Jelena Agbaba-Milosavljević.

 

Bogojavljenje

Prema jevanđelju apostola Luke Hristos je imao 30 godina kada ga je Jovan Krstitelj krstio na reci Jordan, a za vreme krštenja pojavio se Sveti duh u obliku goluba. Prema istom jevanđelju, tokom Hristovog krštenja otvorilo se nebo i čuo se glas Božji, koji je rekao da je Hristos njegov "sin ljubljeni, po njegovoj volji".

 

Priredba za Savindan

Sveti Sava u Hanoveru se slavi kao hramovna i đačka slava, a biće proslavljen u nedelju 25. januara.
Svečana liturgija sa osvećenjem slavskog kolača počinje u 10 časova, a tradicionalna đačka priredba održaće se posle liturgije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here