pixabay.com

Gorivo u Hrvatskoj, čiji su vozači godinama unazad dolazili u BiH da natoče rezervoare, prvi put je jeftinije nego na benzinskim pumpama u BiH.

Stručnjaci ovo nazivaju nezapamćenim paradoksom, te još jednom podvlače da trgovci naftnih derivata treba drastično da snize cene.

Prema podacima Ministarstva ekonomije Hrvatske, prosečna cena litra benzina od juče ujutru je 8,23 kune (2,11 KM), a dizela 8,35 kuna (2,14 KM).

Zvanični podaci, koji stižu iz Crne Gore, pokazuju da je i na njihovim pumpama došlo do pada cena, tako da će u naredne dve nedelje benzin koštati već od 0,99 evra (1,93 KM), dok je litar dizela 0,96 evra (1,87 KM).

Poređenja radi na jednoj pumpi u Sarajevu, gde benzin košta 2,16, a dizel 2,21, koliko koštaju i u Tuzli, dok je Banjaluka nešto povoljnija, pa za litar goriva, u proseku, treba izdvojiti oko dve marke pa naviše. Istina, postoje i pojedine pumpe gde je gorivo znatno jeftinije, ali i one gde su cene dosta više.

Stručnjaci ne kriju iznenađenje zbog ovakvog razvoja situacije i podsećaju da su u BiH cene goriva uvek bile niže u odnosu na sve države koje je okružuju.

Taj podatak, kako ističu, niko ne može opovrgnuti i dodaju da je najveća razlika u cinama godinama bila u odnosu na Hrvatsku, čije su benzinske pumpe uvek bile znatno skuplje u poređenju sa onima u BiH.

– Tvrdim da imate benzinske pumpe u Hrvatskoj na kojima je gorivo jeftinije nego u BiH. To se nikad ranije nije dogodilo. U Hrvatskoj su uvek cene goriva bile više 30 do 50 feninga. Zbog toga su njihovi građani dolazili u BiH i kupovali ovdje gorivo – rekao je za “Nezavisne novine” Almir Bečarević, stručnjak za energente.

Analiza koju je dostavio Nezavisnim dovoljno govori sama za sebe – kada je cena barela nafte iznosila 147 američkih dolara, na pumpama u BiH gorivo je koštalo do 2,50 KM. Sada, na svetskom tržištu nafta košta oko 23 dolara, a na pumpama u BiH gorivo je 1,90 do 2,20 KM.

– Rafinerijske cene od početka godine beleže drastičan pad i prate pad cene nafte na svetskom tržištu – poručuje Bečarević.

Borci za zaštitu potrošača naglašavaju da su distributeri iz BiH morali davno da se prilagode kretanjima na svetskom tržištu, što ni blizu nisu učinili. Na vlasnicima pumpi je, poručuju, velika odgovornost, jer bi nižim cenama mogli da doprinesu da privreda stane na svoje noge.

– Na većini pumpi kod nas cena goriva ostala je iznad dve marke, a vidljivo je da svi mogu poslovati sa daleko nižim cenama – kaže Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor, koja dodaje da postoje pojedine pumpe koje su značajnije snizile cene, te da tako treba da postupe i ostale.

Sa druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS ističu da su cene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nedavno snižene ponovo, a u skladu sa, kako navode, sniženim cenama sirove nafte na svetskom tržištu i nešto nižim rafinerijskim cenama.

– Činjenica je da akcize i državni nameti na svaki litar goriva i dalje iznose preko jedne KM, te ako bude izmenjena visina nameta, sigurno je da će i distributeri reagovati u skladu s tim – rekao je za Nezavisne novine Zoran Berak, sekretar ove grupacije.

Ako se gledaju poslednje tri nedelje, kako javljaju agencije, cena nafte na svetskom tržištu se prepolovila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here