Hadži Marko Vujičić
Antologijska slika: Mitropolit i patrijarh Pavle na putu iz Beograda u Moskvu, 14. novembra 2004. godine

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović bio je jedan od duhovnih gorostasa današnjice.

Saradnik “Vesti”, putopisac i teolog Hadži Marko Vujičić, koji je dugi niz godina fotografisao patrijarha Pavla i bio urednik fotografije glasila SPC “Pravoslavlje”, imao je tu čast da je popularnog Đedu poznavao i dok mu je bio profesor na Bogoslovskom fakultetu, ali i dok su zajedno priredili više od 20 monografija o srpskim svetinjama u Crnoj Gori u okviru izdavačke kuće Svetigora, koju je osnovao.

Ekskluzivno, Vujičić je otvorio svoju bogatu foto-arhivu, pa će naši čitaoci imati jedinstvenu mogućnost da vide neke do sada neobjavljene fotografije mitropolita, ali i pročitaju anegdote i saznaju neke nove detalje iz života ovog crkvenog velikodostojnika.

Kao maturant Bogoslovije

– Mada sam mitropolita sretao u Beogradu još kao učenik Bogoslovije Svetog Save, upoznao sam ga mnogo bolje tek 2002. godine kao student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta gde je bio šef Katedre za pedagogiku sa metodama nastave. Njegova predavanja su bila veoma posećena zato što je zračio velikom harizmom, a studenti su ga voleli zato što je znao da ih očinski posavetuje ili pomogne, ali i zato što je bio pravično strog prema onima koji bi pokušali da varaju na ispitima. Mnogo je tih anegdota koje su nas dovodile do suza i prenosile se generacijama. Tako je jedan monah dobio pitanje da objasni unutrašnju vezu između Svete Trojice, a kako nije znao pokušao je da se izvuče odgovorivši: “Ja sam crv ispod gore, ispod lista, nisam dostojan da govorim o Svetoj Trojici.” Mitropolit Amfilohije ga je gledao nekoliko sekundi, a onda, pre nego što ga je oborio, kroz smeh prozborio: “Oče, probajte da zavirite ispod svog tog lišća za sledeći put” – seća se Hadži Marko Vujičić.

Mnogo bolje je upoznao mitropolita kada su počeli da rade čitav niz luksuznih monografija o srpskim svetinjama u Crnoj Gori. Tako je uspeo da zabeleži i čitav niz fotografija sa decom, od kojih se jedna posebno izdvaja.

Portret nastao u manastiru Gomirje, 24. jula 2004. godine

– Pred Cetinjskim manastirom, avgusta 2004. zaustavio se automobil nesrećnih roditelja sa kćerkom koja je ležala na zadnjem sedištu. Zamolili su monahe da pitaju mitropolita da li bi im pomogao i očitao molitvu za zdravlje. Izleteo je iz manastira i stavio joj ruku na čelo i počeo da čita molitvu. Nažalost, ubrzo smo morali da odemo u Trebinje i ne znam da li je ta devojčica ozdravila – priseća se Vujičić.

Cetinje, avgust 2004: Molitva za ozdravljenje

Mitropolit Amfiholije je dugo godina bio zamenik, ali i prijatelj patrijarha Pavla.

– Na mnoge važne sastanke putovali su zajedno. Tako je i nastala jedna od legendarnih fotografija u avionu kada su novembra 2004. putovali u Moskvu na donatorsku večeru za završetak Hrama Svetog Save pod nazivom Za Srbiju zajedno. Oko kamere je zabeležilo da je patrijarh Pavle nakon operacije imao savršen vid, a da je mitropolit, mada 24 godine mlađi, ipak morao da koristi naočare.

Sa Matijom Bećkovićem u Ljubljani

Hadži Marko Vujičić kaže da su patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije znali satima i satima da pričaju o problemima koji tište Crkvu i narod, a da bi uglavnom patrijarh tu priču “začinio” nekom duhovitom opaskom.

Sa porodicom sveštenika Srđana Jablanovića u Pragu, 7. decembra 2006.

– Po povratku sa tog puta, patrijarh je prepričao razgovor sa tadašnjim ruskim patrijarhom Aleksejem Drugim, koji ga je pitao zbog čega još nije bio na Novom Zelandu, a on mu je odgovorio da taj put planira u drugih 100 godina života. Mitropolit se toliko smejao tome, da je posle često znao da prepričava i drugima ovu anegdotu.

Naš sagovornik kaže da je akademik Matija Bećković, jedan od govornika na mitropolitovoj sahrani, bio jedan od Amfilohijevih najboljih prijatelja.

Braća: Risto, Vučica i Pavić

– Jedna od fotografija njih dvojice je nastala 16. juna 2005. u Ljubljani, u hramu Svetih Ćirila i Metodija povodom parastosa Srbima stradalim u Kamniškoj Bistrici. Otac akademika Vuk Bećković je tu stradao 1945. Zajedno su mitropolit i Matija Bećković iz Crne Gore doneli zemlju koju su posuli po tom srpskom stratištu.

Braća Radović: Pavić i Risto (Amfilohije)

U Letopisu ljubljanske crkve, mitropolit je tada zapisao:

“Hodeći krstonosnim putem sveštenomučenika Joanikija crnogorsko-primorskog i sa njima postradalih Sveštenomučenika i mučenika, poslije 60 godina od njihove Golgote u Sloveniji, pred pomen u Kamniškoj Bistrici, poklonismo se imenu Božjem u ovom divnom hramu Sv. Ravnoapost. Ćirila i Metodija. 16. jun 2005. +Crnogorsko-primorski Amfilohije.”

Moleban ispred Hrama Svetog Save 17. mart 2004, kada je počeo pogrom na Kosmetu

Šetnja Kalemegdanom

Među fotografijama nalaze se tri crno-bele iz mladosti mitropolita Amfilohija, koje je Hadži Marko Vujičić takođe sačuvao u svojoj arhivi.

– Na jednoj od tih fotografija je tada Risto Radović, kao maturant Bogoslovije Svetog Save u Beogradu 1958. godine. Na drugoj fotografiji uz mitropolita su njegova braća Vičica i Pavić. Na trećoj fotogafiji ostalo je zabeleženo kako sa bratom Pavićem šeta Kalemegdanom – objašnjava Hadži Marko Vujičić.

Slava Karađorđevića

Pukovnik Radović

Uz nadimak Đedo mitropolita Amfilohija su često prijatelji znali da oslove i kao “pukovnik Radović”.

Hadži Marko Vujičić otkriva da mu je taj “nadimak” dao srpski političar Čedomir Jovanović, mada ga je upravo mitropolit krstio u manastiru Ostrog.

– Ni Amfilohije mu u toj prozivci nije ostao dužan, pa je kazao da tada “nije krstio Čedu već minđušu”, a uvek bi uz osmeh prihvatao kada bi ga neko od prijatelja nazvao “pukovnikom”. Kasnije se na Jutjubu pojavio i neki video-klip, a kada ga je odgledao, mitropolit se toliko smejao da je uspeo jedino da izgovori: “Pa ja to još i stepujem” – priseća se naš sagovornik.