EPA
Ruska mornarica

Veliki desantni brod projekta 11711 „Petar Morgunov“ koji je u novembru završio državna testiranja, stigao je u rusku Severnu flotu gde će od danas biti u službi, saopštila je pres-služba flote.

„Veliki desantni brod projekta 11711 ‘Petar Morgunov’ završio je prelazak iz Baltičke u Severnu flotu i stigao je u Severomorsk“, navodi služba.

Prema rečima komandanta Severne flote, admirala Aleksandra Mojsijeva, brod će ojačati grupaciju desantnih brodova i uglavnom će delovati u morima Severnog ledenog okeana u sastavu arktičke grupacije.

– Brod će učestvovati u predstojećim vojnim vežbama Severne flote. Planovi borbene i operativne pripreme su već napravljeni za njega – dodao je komandant.

Program državnih testiranja velikog desantnog broda „Petar Morgunov“ koji je napravljen u brodogradilištu „Jantar“ u Kalinjingradu, završena su u novembru prošle godine.

Reč je o prvom brodu projekta 11711 iz serijske proizvodnje. Ugovor o izgradnji broda sklopljen je sa Ministarstvom odbrane Rusije u junu 2015. godine, a spušten je na vodu u maju 2018. godine.

Veliki desantni brodovi projekta 11711 predviđeni su za desant, prevoz tehnike i opreme, mogu da prevoze do 300 marinaca, više od 30 oklopnih transportera ili 13 tenkova.

Brod je opremljen helikopterom Ka-29. Projekat je jedinstven u svetu, jer je realizovana ideja beskontaktnog iskrcavanja trupa i tehnike sa broda na neopremljenu obalu korišćenjem pontonskih sredstava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here