ATA images
Miloš Biković

Glumac Miloš Biković zajedno sa ekipom filma “Južni vetar” obradovao je najmlađe u Klinici u Tiršovoj novogodišnjim paketićima, dok su bolnici donirali milion dinara. “Južni vetar”, u kome Biković tumači glavnu ulogu negativca Petra Maraša, obeležio je 2018. godinu. A ruski film “Sluga”, sa Milošem u glavnoj ulozi, ovih dana puni kako domaće, tako i bioskopske sale širom Evrope.

Biković je jedan od omiljenih i najtalentovanijih glumaca mlađe generacije, gospodar filmskog platna u Srbiji i Rusiji. Rođen je 13. januara 1988. godine u Beogradu. Još od malih nogu je ispred kamere, a pohađao je školu glume Dadov. Kada je imao samo šest meseci, Miloševi roditelji su se razveli. Otac je živeo na relaciji Nemačka – Srbija, a 2006. godine je preminuo. Miloš ima i 16 godina starijeg brata Mihajla koji se zamonašio i postao iguman manastira Jovanje.

– Miloševo rođenje doživeo sam kao nešto sveto i prvi put u životu mi je bio jasan osećaj kako su to roditelji spremni da daju život za svoje dete. S Miloševim rođenjem u meni se rodila potreba da sve što imam pružim njemu i da štitim to malo stvorenje – rekao je ranije otac Mihailo i otkrio da njih dvojica imaju poseban odnos.

Miloš je odrastao u teškim 90-im godinama, a seća se nemaštine, krize, malo nasilja u školi i u kraju, a onda i bombardovanja. Pohađao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju. Uporedo je išao u školu glume kod Neše Nenadovića. Trenirao je tekvondo, aikido, košarku i plivanje. Bio je odličan učenik, a jednom je dobio dvojku iz vladanja. Njegovi omiljeni predmeti su bili, fizika, srpski i ruski. Govori i engleski jezik. Završio je Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića, a 2012. godine je postao asistent glume na ovom fakultetu.

Prvu zapaženu ulogu ostvario je još kao klinac u televizijskoj seriji “Stižu dolari”, gde je igrao Nebojšu, a uloga mu je donela veliku popularnost. Igrao je i u seriji “Bela lađa”, a najveću popularnost stekao je u filmu Dragana Bjelogrlića, “Montevideo, Bog te video!”, u kome igra skromnog i pomalo stidljivog, legendarnog fudbalera Aleksandra Tirnanića Tirketa. Poznat je i kao Mika Alas u seriji “Šešir profesora Vujića”, Radmilo Tomić u “Kad ljubav zakasni”. Pojavljivanje u filmu Nikite Mihalkova “Sunčanica” širom mu je otvorilo vrata velike produkcije kakva je ruska. Mihalkov je tada rekao da u Milošu vidi svetsku zvezdu. Usledila je rola u akcionom ostvarenju “Bezdušni 2”. Poslednjih godina uspešno gradi karijeru u Rusiji, gde je postao velika zvezda. U ovoj zemlji snimio je i film na engleskom jeziku, rame uz rame sa Antonijom Banderasom.

– Uspeh doživljavam kao blagoslov od Boga i nemam prava da se sebično odnosim prema njemu. Ne dozvoljavam mu da me promeni – rekao je Miloš, kojem je ponuđena i prilika za karijeru u Holivudu, ali ju je odbio jer je zadovoljan radom u Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u Moskvi ga je odlikovao Medaljom Puškina.

Ne voli javno da priča o privatnom životu, a često su ga povezivali sa mnogim devojkama sa javne scene. Četiri godine bio je u emotivnoj vezi sa glumicom Brankicom Sebastijanović. Kad je jednom prilikom govorio o njihovoj vezi, rekao je da ona nije želela da se izlaže javnosti, kako ne bi gradila karijeru kao devojka poznatog glumca. Nekoliko meseci bio je u vezi sa ruskom manekenkom Sašom Lus, a upoznali su se na snimanju editorijala za projekat “Leto ljubavi”. Takođe su uradili provokativne slike za rusko izdanje Voga. Zabavljao se i sa ruskom koleginicom Aglajom Tarasovom, s kojom je igrao u filmu “Led”. Nedavno je raskinuo vezu sa manekenkom Barbarom Tatalović. Mediji ga redovno uvrštavaju među najveće seks simbole.