pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poznati kao visoko inteligentne životinje koje žive u čoporima, vekovima ih prati glas da su divlji i opaki, a neretko su junaci mitova i legendi.

Istina je da su vukovi izuzetno društvene životinje koje se snažno društveno povezuju sa članovima porodice i svog čopora. Zapravo, vukovi posmatrani u divljini često pokazuju različite emocije jedni prema drugima poput naklonosti i ljubavi.

Delimo sa vama još neke neverovatne činjenice koje čine ove veličanstvene kopnene predatore jedinstvenim:

1. Prava ljubav

Kada vukovi jednom pronađu svog ljubavnog partnera, nastoje da ostanu zajedno i u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti, često dok ih smrt ne rastavi. Čopor vukova se uglavnom sastoji od glavnog para – mužjaka i ženke i njihovih potomaka. Iako se samo glavni par razmnožava, svi ostali odrasli članovi čopora pomažu u odgoju i brizi o mladuncima i osiguravaju im preživljavanje.

2. Vukovi će dati život jedni za druge

Pored toga što su monogamni i najčešće ostaju sa jednim partnerom ceo život, vukovi razvijaju tako snažne društvene veze sa porodicom i voljenima, da je poznato da se žrtvuju za opstanak svog čopora, odnosno porodice. Romeo i Julija im nisu ravni.

3. Sve je u zavijanju

Možda najpoznatija karakteristika sivog vuka je njegovo prodorno zavijanje. Ono je prvenstveno alat za komunikaciju, kako između pojedinca i čopora, tako i između različitih čopora. Kada je reč o teritoriji, zavijanje između čopora će odrediti veličinu i snagu različitih čopora, na osnovu čega vukovi najčešće donose odluku da li da napadnu ili da se povuku.

4. Dužina i brzina

Prosečna dužina ženki je od 137 cm do 183 cm od nosa do repa, dok mužjaci mogu narasti i do 198 cm u dužinu. To je delimično razlog što mogu da trče brzinom od 58 do 61 km na čas na kratke staze, mada ukoliko ne jure plen, teže da “krstare” laganijim tempom od oko 8 km na čas.

5. Maratonci među predatorima

Iako gore pomenuta brzina nije super brza za vrhunskog predatora (gepard može dostići brzinu od 121km na čas na kratke staze), vukovi su ultramaratonci i veoma su izdržljivi lovci. Dobro su poznati po tome da mogu da prate svoj plen satima i duboko u noć. Vukovi su jako inteligentne životinje, sa izuzetno razvijenim čulima za sluh i miris, što im omogućava efikasno pronalaženje plena.

6. Gladan kao vuk

Ne kaže se džabe “Gladan kao vuk”! Vukovi mogu da pojedu ogromne količine hrane odjednom, čak do 9 kg za jedan obrok. Alfa mužjak se jede prvi i poješće najviše mesa od svih članova čopora. Nakon njega, na red dolaze ostali članovi, a zatim i drugi strvinari.

Iako je ta proždrljivost delimično zaslužna za njihovu lošu reputaciju, to je zapravo taktika preživljavanja, jer vukovi nikad ne znaju kada će imati sledeći obrok i često prođu i dani pre nego što su u prilici da ponovo jedu.

7. Šape – da se naježiš

Ako ste ikada videli pravi otisak vučje šape, to je dovoljno da se naježite, jer je prosečna veličina njihove šape uporediva sa veličinom ljudske šake, širine 10 cm i dužine 13 cm.

8. Staništa

Danas većina vukova nastanjuje šume, močvare, šikare, tundre, stepe, pašnjake, a žive na do 3000 m nadmorske visine. Živeći, loveći i igrajući se u čoporima kao vrlo društvene životinje, često prevaljuju velike udaljenosti u toku dana, ponekad i preko 20 km.

Vučja teritorija u Kanadi i Aljasci iznosi 2500 kilometara kvadratnih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here