Gost “Vesti” Teodora Pušić: Idemo po novo zlato!

0
Teodora Pušić na dočeku ispred Skupštine posle osvajanja Svetskog prventsva

Pre nekoliko nedelja odbojkašice Srbije su na kvalifikacionom turniru u Poljskoj obezbedile vizu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Tako naše odbojkašice “mirne glave” dočekuju ovogodišnje Evropsko prvenstvo koje će se prvi put održati u četiri države.

Tim povodom, gost “Vesti” bila je evropska i svetska šampionka Teodora Pušić, libero naše reprezentacije.

Selektor Zoran Terzić istakao je posle turnira da ekipa mora biti zadovoljna plasmanom na Olimpijadu iako igra nije bila nivou kao npr. tokom Svetskog prvenstva prošle godine… Zna se šta od Vas očekuje! Kakvi su Vaši utisci?

– Lepo smo otvorili turnir, pobedili smo Tajland u prvom meču koji je veoma nezgodan, bilo je 3:0 ali već nekoliko godina unazad sa njima nije lako. Onda smo dobili i Portoriko u drugom kolu ali je već tu došlo do pada u igri iako je bilo 3:0 – prisetila se Teodora pa nastavila:

– Za meč sa Poljakinjama se znalo da će biti najteži. Domaći tim, u najjačem sastavu, puna hala… Sada im je tu bila i tehničar Vološ koja je jedna od najboljih na svetu, koja u Ligi nacija nije igrala protiv nas. Samo smo prvi set odigrale onako kako je trebalo, a onda je došlo
do pada, dok su one igrale na najvišem nivou nošene odličnom atmosferom sa tribina. Ipak, pobedile smo i s a tom našom “lošom” partijom i ostvarili cilj – plasman na OI – priseća se Teodora.

Nadamo se da će na EP biti mnogo lakše i sa Poljakinjama i sa ostalim ekipama…

– Od jačih rivala u prvoj rundi imamo Tursku, ali su tu i Bugarke, koje su u toku priprema odigrale dva puta po 2:3 sa SAD u Americi. Mislim da ćemo kroz te utakmice u grupi tempirati formu i videti kako stvari stoje – rekao je bivši libero Crvene zvezde, Vizure i nemačkog Štutgarta.

Krug kandidata za medalju je poznat, pored Holandije, Turske, Rusije i nas, treba dodati i Italiju koja na prošlom EP nije imala zapažen rezultat, a dobro ih se sećamo sa SP od prošle godine kada su nas pošteno namučile (pobedili smo ih u finalu 3:2).

– Ne treba zaboraviti ni Azerbejdžan. Ima nekoliko ekipa koje mogu da iznenade. Poljska kao prvo, onda Bugarska, Nemačka… Turska je na prošlom EP iznenadila i Italiju i Rusiju, i igrala polufinale protiv nas – sigurno će i sada biti neko, tako da ni u jednom trenutku ne sme doći
do opuštanja – oprezna je Teodora.

U Beogradu 2011. naše odbojkašice su prvi put osvojile evropsko zlato, a onda 2017. u Azerbejdžanu, na dominantan način sa šest pobeda bez poraza i jednim izgubljenim setom (i to u finalu) osvojeno je novo zlato! Gde smo sada u odnosu na taj turnir?

– Kao prvo, naš sastav je malo drugačiji nego na prethodnom prvenstvu, a drugo, promenjen je i sistem takmičenja. Ovo EP će trajati mnogo duže. Tada smo igrali šest utakmica za ceo turnir, a sada ćemo samo u grupi odigrati pet i sigurno će biti teže kako šampionat bude odmicao. Biće sada i utakmica sa ne baš jakim protivnicima koje će služiti ili za podizanje forme ili će selektoru omogućiti da možda i odmori neke igračice… Onda idu druga faza i borba za medalju, videćemo, biće velika borba – naglašava doskorašnji libero rumunskog CSM Targovišta!

 

Nema zasićenja

Srpske odbojkašice su dugo u svetskom vrhu. Retka su takmičenja sa kojih su dolazile bez odličja, poslednjih godina svesno se napada i ono najsjajnije što je nekad bio san!

Pitali smo Teodoru da li je možda došlo do zasićenja ili su ovi poslednji uspesi još više probudili apetit da se osvajaju nove zlatne medalje i da se ostane još dugo na vrhu?

– Da li je došlo do zasićenja najbolje bi bilo da pitate starije devojke koje su u reprezentaciji skoro 15 godina, a što se mene tiče – nije! Teško je samo što imamo mnogo takmičenja, samo ove godine čak 4! Nama je ovog leta bio najbitniji plasman na Olimpijske igre i to smo ispunile!
Naravno da ćemo sada da EP dati sve od sebe, medalja je imperativ i nadamo se zlatu! Ako ga i ne osvojimo, mislim da to ne bi bio neki neuspeh jer stvarno retko koji sport ima ovakav raspored – ovo stvarno nije humano! Ako ostanemo do kraja turnira u Turskoj, u Beograd se  vraćamo 9. septembra, a već 11. putujemo u Japan na Svetski kup koji traje do 2. oktobra i već sledećeg vikenda počinje klupska sezona. Neverovatno! – zaključuje Teodora Pušić.

Učila od najboljih

Kakva je atmosfera u reprezentaciji? Kako se slažete sa Silvijom Popović, koja je i dalje naš prvi libero?

– Ceo tim se odlično slaže, ne samo Silvija i ja! Ona je u reprezentaciji veoma dugo, i kada sam prvi put bila pozvana na pripreme moje ime je stajalo pored Silvije i Suzane Ćebić i to mi je tada bilo baš “vau!”. Dosta su starije od mene, znači mi što sam imala priliku da učim od
takvih igrača… Dok sa druge strane sam trening sa reprezentacijom u kojoj su neke od najboljih na svetu na svakoj poziciji, znači baš mnogo! Trenirati i sparingovati sa Brankicom, Tijanom, Milenom ili Stefanom nije mala stvar, nema baš mnogo igrača priliku da trenira sa njima, a ne da igra i to je nešto što mi je mnogo pomoglo – ističe Teodora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here