G. Atanaskovski
Poštuju sve običaje: Luka, Sanja i Dragan Majstorović

Sveti Jovan Krstitelj je jedan od najvećih svetaca u hrišćanstvu i jedna od najčešćih krsnih slava u Srba. On je preteča Hristova i od Boga je dobio dar da može da krštava ljude i oslobađa ih od grehova.

U Srbiji se Sveti Jovan slavi, osim kao krsna slava, i kao imendan. Tako je od pamtiveka Sveti Jovan zaštitnik porodice Majstorović iz Hanovera, koja korene vuče iz Futoga, vojvođanskog mesta koje je danas praktično deo Novog Sada.

Kako slava prelazi sa kolena na koleno tako je pre dve godine Dragan Majstorović preuzeo slavu od oca Milana i goste dočekuje u svom domu u Hanoveru. Domaćin Dragan, domaćica Sanja i njihov sin Luka su ove godine dočekali goste osveštanim vinom, hlebom i žitom, odeveni u tradicionalne srpske narodne nošnje. Majstorovići su i trpezu, na kojoj su bili sveća, žito i kolač, postavili u etno-stilu.

– Od kako smo preuzeli slavu želja nam je bila da budemo u nošnjama, nismo to uspeli da ostvarimo do ove godine. Ali, evo, sada sa zadovoljstvom i na ovaj način poštujemo našu tradiciju – kaže za “Vesti” Dragan, koji je predsednik Školskog odbora u Srpskoj školi pri hramu Svetog Save u Hanoveru.

Supruga Sanja i sin Luka su aktivni u folklornom društvu.

Pošto je ove godine Sveti Jovan proslavljan u petak, domaćini su pripremili posna jela kojima su poslužili svojih dvadesetak dragih gostiju na čelu sa ocem Aleksandrom Perkovićem, parohom hanoverskim. Uz oca Aleksandra među gostima su, između ostalih, bili Suzana i Ranko Zekić i Nemanja Kovačević.

– Uvek se obradujem srećnim licima na Svetog Jovana i zahvaljujem Majstorovićima na gostoprimstvu. Radujem se i tome da ja njih dočekam i ugostim za Svetog Nikolu kada je moja krsna slava – kaže Ranko Zekić.

Majstorovići su najviše gostiju imali u petak, ali neki su dolazili i u subotu i u nedelju.

Trpeza u etno-stilu
Domaćin sa Zekićima i Nemanjom

Sin da nastavi

Dragan kaže da im je bitno da slavu obeleže po narodnim običajima i tradiciji.

– Poštovanje prema veri i Svetom Jovanu nam je na prvom mestu. Nadam se da će i sin Luka nastaviti tradiciju i sa gostima pominjati zaštitnika naše familije kad za to dođe vreme.