pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Austriji hotelijeri i gastronomi imaju jedan veliki problem tokom leta, a to nije nedostatak gostiju, već nedostatak radne snage.

– Prinuđeni samo da ove godine ne otvorimo naš restoran, jer ne možemo da nađemo potrebnu radnu snagu – kazao je hotelijer iz Lungaua Oto Groseger.

– Investirali smo mnogo novca u objekat, koji smo otvorili prošle godine, a imali bi i mnogo gostiju. Međutim možemo da iskoristimo svega 20 odsto naših mogućnosti”, ukazao je on.

Groseger, koji je proteklih godina investirao oko 2,5 miliona evra u svoje apartmane i pansion na Kačbergu, ukazuje da ima velike teškoće da pronađe osam radnika za svoje objekte:

– Izgubili smo 50 odsto naših stalnih gostiju, jer zimus nismo mogli otvoriti.

Inače, on nije jedini hotelijer koji ima takve probleme. Naime, krajem juna su gastronomi i hotelijeri tražili od Servisa za zapošljavanje (AMS) 1.964 radnika. Stručnjak za turizam Petra Noker-Švarcenbaher svesna je problema.

– Nedostatak radne snage je ogroman. Pre krize smo imali stalni nedostatak, koji se povećao – kazala je ona.

Ispražnjeno tržište rada

Tržište rada je, prema rečima,Petre Noker-Švarcenbaher, “ispražnjeno” i sada se na njemu nalaze samo oni koji se “teško zapošljavaju”. Čak je teško naći i dugoročno nezaposlene, pa AMS namerava da pooštri sankcije.