Z. Mirković
Kafei ponovo u problemu: Konstantin Dobrilović, Slobodan Janković i Luka Marković na protestu krajem aprila

Obavezna registracija svakoga ko uđe u neki od ugostiteljskih objekata dovela je do pada broja gostiju i prometa u visini od 30 odsto, tvrdi Luka Marković, bečki ugostitelj i član skupštine Privredne komore Beča.

Ugostitelji su, da podsetimo, krajem aprila u centru Beča održali protestni skup, na kome su ukazali na tešku situaciju u kojoj su se nalazili usled pandemije koronavirusa.

Na trgu Heldenplac, nadomak sedišta austrijske vlade, tada su postavili prazne stolice sa imenima svojih lokala, a među njima su bili i brojni Srbi, vlasnici kafića. Luka Marković je tada bio jedan od učesnika protesta.

On navodi da je potom usledilo leto koje je bilo dobro za ugostitelje jer ljudi zbog korona virusa nisu mnogo putovali u inostranstvo. Marković, međutim, ističe da je zato posao značajno opao tokom oktobra, od kada je u Beču uvedena obaveza da svi gosti moraju da ostave svoje lične podatke.

– Gosti imaju brojna pitanja u vezi s registracijom, a neki se protive tome, pa i ne svraćaju više u kafić. Tako neki od njih kažu: “Svratio sam na piće, a ako je neko pre mene imao koronu, zatvoriće me u karantin iako nisam imao kontakt s njim, samo na osnovu podataka koje sam ostavio.” Zbog toga mnogi više ne dolaze – prenosi Marković.

Jedan Bečlija srpskog porekla, koji želi da ostane anoniman, za “Vesti” kaže da mu je “potpuno glupo da se registruje kada ide u kafanu”.

Znatno smanjene posete kafićima

– Neću da se moji podaci nalaze bilo gde, posebno ne o mom kretanju – kaže on i dodaje da, kada ide u kafić, ostavlja netačne podatke, iako zna da je to kažnjivo, jer ne želi da bilo ko ima njegove podatke.

Neki drugi, pak, tvrde da su značajno smanjili posete kafićima, iako su ranije išli redovno, to jest svakodnevno.

Presela mu kafa

– Zbog registracije mi je presela jutarnja kafa u kafiću. Korona ne utiče samo na naše zdravlje već i na našu privatnost. Ne znam što bi iko trebalo da zna gde sam u koje vreme bio. Ako se sazna da je neko od gostiju lokala pozitivan na koronu, mislim da je dovoljno da se to objavi preko medija uz poziv na testiranje ili samoizolaciju. Ovako me registracija demotiviše da uopšte idem u kafić – kaže jedan naš zemljak u Beču.

Na udaru i sale za proslave

Što se novih mera tiče, koje su od nedelje na snazi, prema kojima je u ugostiteljskim objektima smanjen broj gostiju za jednim stolom na šest, Marković ukazuje da se to ne tiče naših ugostitelja, izuzev sala za proslavu.

– Klasične ugostiteljske objekte to ne pogađa jer retko ko ima tako velike stolove. To će pogoditi pre svega sale koje organizuju proslave – navodi Marković.