EPA/STR
Kolinda Grabar Kitarović

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović reagovala je na nedavne izjave Miroslava Škora i Nina Raspudića o pobačaju u slučaju žena koje su silovane.

“Pridružujem se svim ženama koje ovim ‘nepristojnim’ činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti vekovima unazad. Prošlo je vreme kad je žena sedela u ćošku i čekala što će ‘baja’ reći. Uvek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uslovljavanja, posebno u najosetljivim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak podrške dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju”, rekla je bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović za Jutarnji list.

Podsetimo, Miroslav Škoro izjavio je u predizbornoj kampanji da bi žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala da se dogovori sa porodicom šta će učiniti, a Raspudić je tokom sučeljavanja sugerisao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Nakon tih izjava usledila je lavina reakcija na društvenim mrežama, a danas se o tome putem Fejsbuka oglasila i hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak. Ona je rekla da je zgrožena takvim izjavama.

“Treba biti potpuno jasan – radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava, i nedopustivom iskorišćavanju bolnih ličnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopšte zamišljaju nametati ženama kako bi trebalo da se osećaju ili kako bi trebalo da razmišljaju ili čije bi mišljenje trebalo da traže u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sledeće na dnevnom redu da žene mogu da glasaju uz konsultacije s (muškim?!) članovima porodice. To nije poruka koju mladi treba da slušaju u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, saosećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno da rasuđuju”, napisala je Divjak.

1 COMMENT

  1. Са чим се она пробија кроз живот, Кроати губе много што им данас није председница.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here