commons.wikimedia
Banjaluka

Grad Banjaluka saopštio je da ulaže prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH zbog kako tvrde “netačnog, jednostranog i tendencioznog izveštavanja o aktivnostima gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banjaluka”.

U saopštenju se navodi:

“Javni servis krši Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske, u kome se navodi da program RTRS služi interesu javnosti i mora biti u skladu sa profesionalnim standardima i propisima i pravilima Regulatorne agencije za komunikacije.

Zbog dvostrukih aršina uređivačke politike javnog servisa, građani Banjaluke onemogućeni su da dobiju informacije o besplatnim udžbenicima, nižim cenama prevoza, olakšicama za višečlane porodice i penzionere, kao i mnogim drugim važnim događajima iz svih oblasti.

Po prvi put u istoriji Banjaluke na RTRS-u nije bilo uživo prenosa svečanih akademija povodom Dana Grada – 22. aprila i Kočićevog zbora. Time nije skrajnut samo prvi čovek najvećeg grada Republike Srpske, već i mnogobrojni stvaraoci čiji su kreativni sadržaji zaslužili da budu deo direktnog prenosa na RTRS-u.

Kršenjem zakona Radio–televizija Republike Sprkse nanosi štetu, ne samo gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i zaposlenima u Gradskoj upravi, nego celoj Republici Srpskoj. Predstavljajući javnosti lažnu sliku o najvećem gradu Republike Srpske, javni servis pokušava da umanji značaj Banjaluke kao regionalnog centra i da je izbriše sa mape razvijenih gradova.

Grad Banjaluka u više navrata pokušao je da ostvari saradnju sa javnim servisom ukazujući na važnost događaja, pozivajući se na zakone koji ih obavezuju, ali se rukovodstvo RTRS-a svaki put oglušilo na to. Desetine mejlova iz Gradske uprave upućnih na adresu RTRS-a, ostalo je bez ikakvog odgovora.

Javni servis prvi put u istoriji Banjaluke, najveći grad Republike Srpske stavlja uvek u negativan kontekst, minimizira legitimno izabranog gradonačelnika, sve zaposlene u Gradskoj upravi, kao i njihov rad.

Brojni su značajni društveni, kulturni, sportski događaji u Banjaluci o kojima se nije izveštavalo ni sekunda na RTRS-u, a koji su svojim radom i te kako zaslužili da javnost za njih zna.

Članom 14. Zakona o RTRS-u, javni servis se obavezuje da će istinito, celovito, nepristrasno i blagovremeno informisati javnost o političkim ekonomskim, obrazovnim, naučnim, religijskim, kulturnim, sportskim i drugim događajima u zemlji i svetu.

Međutim, u praksi RTRS postupa upravo suprotno, što se najbolje vidi na primeru praćenja aktuelnih problema nastalih na relaciji skupštinska većina – gradonačelnik.

U programu RTRS-a gledaoci su imali priliku da čuju samo jednu stranu, odnosno stavove predsednika Skupštine, kada su u pitanju ne usvajanje budžeta, amandmani, rebalans budžeta, kao i drugi problemi koji se tiču građana Banjaluka.

O tome najbolje govori činjenica da predsednik Skupštine Grada Banjaluka redovno gostuje i govori u udarnim terminima i o temamama na javnom servisu, dok gradonačelnik Banjaluke za devet meseci mandata u centralnoj informativnoj emisiji nije imao ni sekundu da iznese svoj stav o istim temama.

Sva zastupljenost gradonačelnika na javnom servisu svela se na 8 minuta gostovanja u Banjalučkoj panorami i dva intervjua u autorskoj emisiji Mate Đakovića.

Po prvi put u istoriji grada konferencije za novinare predsednika Skupštine Grada se prenose uživo, dok javni servis za prenos konferencija gradonačelnka o istoj temi „nema tehničkih mogućnosti“.

Grad Banjaluka ne želi da utiče na uređivačkiu politiku RTRS-a, ceneći rad čestitih i profesionalnig novinara i urednika, kojih na javnom servisu i te kako ima. Namera nam je da skrenemo pažnju na nekorektan i nedobronameran pristup javnog servisa o izveštavanju o dešavanjima u Banjaluci.

Osim Regulatornoj agenciji za komunikacije, prigovori na rad javnog servisa će biti upućeni i predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske koja donosi Zakon o javnom servisu, udruženjima novinara Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i Veću za štampu i onlajn medije sve u cilju profesionalnog izveštavanja i zaštite građana od lažnih informacija.

Grad Banjaluka je zahvalan svim profesionalim novinarima i snimateljima RTRS–a koji uprkos jednostranoj uređivačkoj politici pokušavaju da izveštavaju objektivno i čuvaju ugled Radio-televizije Republike Srpske za koju svi građani plaćaju pretplatu”, navodi se u saopštenju Grada Banjaluke.

Iz RTRS nije objavljen odgovor na kritike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here