EPA/FEHIM DEMIR
Foto: Arhiva

Situacija u Bihaću povodom najavljenog premeštanja migranata iz uništenog kampa Lipa u nedavno zatvoreni prihvatni centar Bira usložnjava se iz sata u sat.

Podsetimo, u velikom kampu Lipa izbio je požar, najverovatnije izazvan od strane migranata koji su besni na uslove u kojima se nalaze, ali i najava da će ih i odatle premestiti. Taj kapm nalazi se u predgrađu Bihaća i nakon požara potpuno je neupotrebljiv.

Problem je što je rečeno da bi oko 1.500 migranata trebalo da se premesti u drugi kamp,Bira, doduše nezavršen, ali koji se nalazi u samom centru Bihaća.

Građani Bihaća su sprečili ulazak tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u prostor ovog zatvorenog centra. Tom prilikom, građani su najavili i da će stražariti koliko god bude potrebno, ali povratak migranata u centar grada neće dozvoliti, prenosi Klix.ba.

Bivši odbornik u gradskom veću Bihaća Adnan Habibija u razgovoru za Klix.ba kaže da govori u ime svih građana ovog grada kada kaže da su ovi potezi neophodni, jer je zbog migranata Bihać postao apokaliptičan grad.

S druge strane, iz Ambasade SAD-a u BiH su se oglasili po pitanju migrantske krize u zemlji, pogotovo u kontekstu dešavanja u Unsko-sanskom kantonu gdje je kamp Lipa u potpunosti uništen.

“Duboko smo zabrinuti zbog rastuće humanitarne krize u Unsko-sanskom kantonu gdje se hiljade migranata i azilanata nalaze bez smještaja. Pozivamo kantonalne i opštinske vlasti da privremeno otvore prihvatni centar Bira jer je kamp Lipa neuslovan za zimu”, napisali su na Twitteru iz Ambasade SAD-a u BiH.

Uz tu objavu su “zakačili” zvaničnu izjavu delegacije EU koja je takođe navela da postoje svi preduslovi za smeštaj migranata u Biru te da vlasti BiH nisu uspele realizovati preseljenje u ovaj prihvatni centar koji je prethodno ispražnjen i neiskorišćen uprkos kontinuiranom finansiranju od strane Evropske unije.

I oni su pozvali vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rešenje i da osiguraju dovoljno kapaciteta za smeštaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu.

Migranti su već proveli noć na otvorenom, a vremenske prilike otežavaju celokupnu situaciju – hladno je i najavljuju se padavine, a tu je i koronavirus koji dodatno povećava opasnost po zdravlje svih tih ljudi zbog čega je neophodno da im se osigura smeštaj.

Svi oni će najverovatnije krenuti u šume ili će spas od zime potražiti u okolnim naseljima.

S druge strane, građani Bihaća organizovalli su noćne straže i blokiraju ulaz u Biru. GRađani, ali i neki političari Bihaća jasno poručuju da se neće pomeriti sa “granica” Bire jer jasnoi glasno kažu da ne žele migrante u tom gradu.

Njihova glavna tvrdnja je da ne mogu svi migranti da se stave samo u njihov grad i da bi teret krize trebalo da se ravnomerno raspodeli po ostalim gradovima BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here