EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da nema lakog rešenja za ovu energetsku situaciju jer je kriza duboka. Dodao da je cena električne energije na Kosovu toliko niska da “veliki broj građana ne zna koliko plaća struju”, prenosi Koha.

Na vanrednoj sednici Skupštine, na kojoj se raspravlja o predlogu za povećanje cene električne energije, Kurti je rekao da se mora pronaći rešenje između državnih subvencija i povećanja računa.

– Povećano je i osnovno opterećenje mreže, pre nedelju dana je bilo 700 kilovata po času, a sinoć 908 kilovata po času. Dobra vest je povratak “bloka B2” u proizvodnju pa uvozimo dvostruko manje struje. Ne postoji lako rešenje, nema ni optimalnog rešenja jer je kriza teška – poručio je Kurti i dodao da građani mogu da imaju maštanja, kao i svi ostali, ali da nema idealnog rešenja.

Kurti je naveo da na Kosovu nikada nije bilo više građana koji ne znaju koliko plaćaju struju.

– U decembru 2021. godine došlo je do povećanja cene prirodnog gasa zbog uvećane potražnje. Kosovo je takođe pogođeno rastom cena u Evropi. Nikada nije bilo više, građana nego u ove poslednje četiri godine, koji ne znaju koliko plaćaju struju. Ne kažem da je većina takva – prokomentarisao je Kurti.

Tokom sednice Kurti je diskutovao sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Ljumirom Abdidžikuom i šefom poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljardom Tahirijem.

Kurti je rekao da ne može da se meša u odluke Regulatorne kancelarije za energetiku koja je predložila poskupljenje struje za određene kategorije građana, niti može da ih ukida, jer se tako od njega zapravo traži da se ponaša kao diktator.

Abdidžiku je pitao Kurtija šta misli o predlogu Kancelarije i da li je on pošten i pristupačan.

– Prva greška je što se izjednačava potrošnja električne energije sa prihodom. Ne mora da znači da je bogatiji onaj koji troši više struje – rekao je Abdidžiku i pitao zašto se ne ukine PDV na struju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here