EPA/Georgi Licovski
Grčka granica

Građani Srbije mogu da putuju bez PCR testa i karantina u 16 zemalja, među kojima je i Crna Gora, koja od sutra dozvoljava ulazak bez obaveznog testiranja na koronavirus.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, osim u Crnu Goru, državljani Srbije bez ograničenja mogu da uđu u Albaniju ili da tranzitiraju kroz tu zemlju.

Takođe, naši građani mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju, a ukoliko državljani Srbije ulaze u Bosnu i Hercegovinu iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa, ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma.

Bez ograničenja naši državljani mogu da uđu na Jamajku, a pre putovanja neophodno je da se prijave na sajtu www.visitjamaica.com.

Građani Srbije mogu da uđu u Kolumbiju bez PCR testa, a neophodno je da popune formular na sajtu: apps.migracioncolombia.gov.co.

Državljani Srbije mogu da putuju u Kostariku uz obavezno popunjavanje obrasca “Pase de Salud” 48 sati pre dolaska na sajtu salud.go.cr. Takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju koronevirusa (osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam).

Uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja državljani Srbije mogu da uđu u Meksiko, a po dolasku u tu zemlju dužni su da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika na sajtu afac.hostingerapp.com.

Građani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Sultanat Oman bez posedovanja korona testova. Mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja u tu zemlju, putnicima se meri temperatura i eventualno se upućuju u karantin, ukoliko imaju simptome bolesti.

Bez ograničenja naši državljani mogu da uđu i u Palau ili da tranzitiraju kroz tu zemlju, a neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu.

U Palau je zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili bili u tranzitu kroz Kinu (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene Covid-19.

Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak i u Pakistan, a na aerodromu se meri temperatura.

Naši građani mogu da uđu u San Marino ili da tranzitiraju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm ili telefonski: 00378/549888888.

Po dolasku u San Marini obavezno je podvrgavanje serološkom testu, a ako je test pozitivan lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kucnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

U skladu sa odlukom Vlade Severne Makedonije, od 12. oktobra prošle godine, državljani Srbije mogu da udu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa.

Državljani Srbije mogu da uđu ili da budu u tranzitu kroz Sudan bez testova, a putnici sa simptomima se upućuju u karantin.

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Državljani Srbije mogu sa važećom vizom da uđu u Centralnoafričku Republiku ili da kroz nju prolaze, a testiranje nije potrebno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here