pixabay.com
Ilustracija

Oko milion domaćinstava u Nemačkoj dobilo je pre izvesnog vremena obaveštenje da im kompanije koje isporučuju struju – otkazuju ugovore. Reč je bila o firmama koje su nudile jeftiniju električnu energiju, što je bilo dragoceno u situaciji kada je cena struje u Nemačkoj inače među najvišima u svetu.

Kupci su bili zatečeni ovom iznenadnom odlukom i automatskim prelaskom na zamenu i “vanredno snabdevanje”. U nekim gradovima je godišnji iznos računa za struju sada uvećan čak za 1.654 evra, mada ima još dosta mesta u kojima nije došlo do ovog talasa poskupljenja. Savezno udruženje za zaštitu potrošača je odmah reagovalo, ali su dobili odgovor da je reč o različitim strategijama kompanija oko nabavke ovog energenta.

U celu priču se sada uključila i savezna vlada u Berlinu koja je obećala stanovništvu da će propisima ojačati prava potrošača i omogućiti im da pravovremeno potraže alternativnog snabdevača. Iz krugova energetske branše je samo šturo objašnjeno da su posegli za novim cenama kako bi ublažili opterećenje zbog promene uslova oko snabdevanja. Ipak, složili su se sa najavom vlade oko novog propisa i poslali konkretne predloge za taj dokument.

Energetika je jedan od resora koji su u novoj vladi dobili funkcioneri stranke Zeleni, pa je državni sekretar u nadležnom ministarstvu Oliver Krišer hitro obećao da “neće ostaviti potrošače na cedilu”. Jedna od već najavljenih mera je da će isporučioci struje morati mesecima unapred da najave otkazivanja kako bi njihovi potrošači mogli na vreme da se obezbede i pronađu drugog snabdevača.

Isto će važiti i za snabdevanje gasom.

Stradaju siromašni

Nagla promena cene struje i povlačenje “diskont” snabdevača najteže je pogodilo porodice sa malim primanjima kojima je mnogo značio popust na cenu zbog lošeg materijalnog stanja.