Youtube/Televizija 5 Uzice
Marija Labović

Volimo da putujemo, ali isto dokazano umemo da budemo i dobar domaćin svima koji žele da posete našu zemlju. To potvrđuje i podatak Turističke organizacije Srbije (TOS) da se u prvom tromesečju ove godine beleži porast broja turista od 75 procenata u odnosu na isti period 2021.

Prema rečima direktorke TOS-a Marije Labović u Srbiji se u prva tri meseca za 13 odsto beleži više noćenja nego 2019, a čak 20 odsto više stranaca, a najveći broj njih dolazi iz regiona, odnosno iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Bugarske, dok su iz udaljenijih zemalja najbrojniji Rusi i Turci, a u top 10 su i turisti iz Kine i Indije. Labovićeva ocenjuje da će sporazumi potpisani u Ohridu u sklopu inicijative Otvoreni Balkan mnogo doprineti većem turističkom prometu među zemljama članicama inicijative, a, kako naglašava, još važnije je to da ćemo sa zajedničkim turističkim proizvodima moći da se još bolje pozicioniramo na dalekim tržištima.

Prema njenim rečima brojne manifestacije su dodatna vrednost turističke ponude Srbije koja pre svega privlači mlade ljude.

– Naš poseban kvalitet je što u kalendaru imamo preko 900 različitih manifestacija. Uz najveće, kao što su Egzit, Guča, Bir fest, imamo još veliki broj manjih koje doprinose dodatnom kvalitetu srpskog turizma – rekla je Labovićeva.

Sutra – Građani željni odmora (4): Država dotira uživanje