Z. Vicelarević
Već zakazali nove radove: Zajednička trpeza u hramu

Sa početkom letnjeg odmora i raspusta u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu su okončane radne akcije grupe Svetosavci za ovaj deo godine. Podsetimo, grupa Svetosavci, već nekoliko godina radi na renoviranju, izgradnji svečane sale, ulepšavanju i adaptaciji hrama na Galusu. Prošlog vikenda grupa je uspešno završila predviđene radove za ovaj period. Poslednja akcija pred godišnje odmore bila je zatrpavanje i poravnavanje terena pored ulaza u svečanu salu, a uspešno privođenje kraju proslavljeno je na zajedničkoj trpezi uz jagnje i prase na ražnju.

Šta je sve urađeno u ovom, nimalo lakom, periodu pandemije rakao nam je otac Simon Turkić, starešina Pravoslavne crkvene opštine Frankfurt.

– Sa današnjom akcijom smo poravnali teren pored stepenica koji će kasnije da se poploča i ponovo sastavi staza za litiju oko crkve. U ovoj godini pandemije smo uradili mnogo toga, pre svega zahvaljujući našim vernicima koji su dobrovoljno ovde radili, kao i našim ljudima koji su vlasnici firmi koji su takođe sve radove obavili bez novčane nadoknade. Izlivena je betonska ploča na pod i postavljeni prozori buduće svečane sale, urađen je prilaz sa stepeništem i rampom za ulazak invalidskim kolicima, urađene su pregrade za kuhinju i toalete, ženske, muške i toalet za invalide, a prošle nedelje postavljen je Vizantijski pojas u hramu. Pojas je izazvao veliko oduševljenje brojnih vernika koji su ovih dana obilazili hram – nabraja otac Turkić.

Jedan od onih koji su obavljali radove poravnavanja terena bio je Nenad Bijelić iz Liderbaha kod Frankfurta, nekadašnji bokserski reprezentativac SFR Jugoslavije u srednjoj kategoriji.

Lopata zamenila bokserske rukavice: Nenad Bijelić

– Ovo mi je tek druga radna akcija ove godine jer sam do sada zbog posla uvek subotom bio zauzet, ali sam zato redovan na nedeljnim službama i liturgijama. Vidim da se skoro svaki dan dešavaju promene nabolje u crkvi. Smatram da je ovaj naš rad u hramu veoma koristan kako za našu tako i za buduće generacije Srba u ovom delu Nemačke i nadam se da ću na jesen imati više slobodnog vremena da pomognem u ovom plemenitom poslu – kaže za “Vesti” Nenad Bijelić.

Marko Tomić iz Riselshajma, jedan od velikih donatora i dobrotvora hrama Vaskrsenja Gospodnjeg je ovu radnu sezonu završio na sebi svojstven način. Preuzeo je odgovornost za simboličnu proslavu završetka radova tako što je doneo jagnje i prase i pripremio ih na ražnju.

– Sve što činim ovde je iz ljubavi prema pravoslavlju i zbog naše dece da bi imali gde da dođu i u budućnosti nastave ono što smo mi ovde započeli. Sa mnom su sinovi Mitar i Vasilije i ja se iskreno nadam da će oni svoju decu krstiti ovde. Imam petoro dece, a oni treba da imaju više. Mitar je već najavio da će imati više dece, a Vasilije se još nije izjasnio ali sa verom u Boga, biće puno naslednika i kod nas i kod drugih Srba ovde – kaže Marko.

On dodaje da su prase i jagnje imali po 17 kilograma i da mu je trebalo tri i po sata da ih dobro ispeče.

Otac Simon, otac Aba i Aleksandar Damjanac

Radili i konzuli

– Imali smo veliku čast da su danas bili sa nama otac Aba, sveštenik Etiopljanske pravoslavne crkve, Branko Radovanović, generalni konzul Srbije i Aleksandar Damjanac, v. d. generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Frankfurtu koji su se i priključili radovima. To je još jedan pokazatelj da postoji vrlo dobra i zdrava atmosfera među nama – kaže otac Simon.

Aleksandar Damjanac na to dodaje da je posebna čast i zadovoljstvo raditi i pomoći sveštenicima “koji su nas tako dobro prihvatili u našoj crkvi”.

– To je pomoć i našem narodu, vernicima i svima koji dođu i vide šta je srpski narod u stanju da izgradi i nadgradi kad su složni. Današnji radni dan nije bio težak, a otac Simon je često pozivao na pauze. Došao sam kao i svi što su došli da radimo, a nisam došao kao konzul, jer je ovo stvarno velelepan objekat. Od svih destinacija koje sam obišao do sada ovo je zaista jedan impozantan i reprezentativan hram kakav zaslužuju vernici u Frankfurtu. Supruga Mirjana i ja dolazimo redovno i na liturgije, smatramo to kao našom duhovnom obavezom – ističe Damnjanac.

Ljubav prema pravoslavlju: Vasilije, Marko i Mitar Tomić

Postavljanje instalacija

– Radovi ipak neće u potpunosti biti prekinuti jer je već počelo postavljanje vodovodnih i električnih instalacija koje će stručne firme obaviti u toku letnjih meseci, a mi ćemo ponovo ćemo da nastavimo radne akcije početkom septembra ako nam pandemija dozvoli – navodi otac Simon.