Nevakcinisani graditelji podmornica u Južnoj Australiji mogli bi da budu otpušteni, pošto je Komisija za pošten rad utvrdila da je odluka o obaveznoj vakcinaciji koju je propisala korporaciju ASC-legalna.

Radnički sindikat AVU i Sindikat radnika u proizvodnji (AMVU) izveli su Australijsku podmorničku korporaciju pred Komisiju za pošten rad, tvrdeći da je njihova odluka nezakonita.

Sindikati su izneli da obavezna vakcinacija nije “razumno proporcionalan odgovor na trenutne rizike koje stvarakovid”. Takođe su naveli da ASC nije na adekvatan način konsultovao svoje radnike o politici.

ASC je tvrdila da je “politika logična, pravična i uravnotežena”, jer dozvoljava nevakcinisanom osoblju u objektu u Osbornu da obezbedi medicinsko izuzeće. Navodi se da bi nevakcinisani radnici mogli da stvore rizik za klijenta – Australijsku kraljevsku mornaricu, koja je zahtevala da njena posada bude dvostruko vakcinisana.

Kompanija je istakla da je odluka razumna s obzirom na “otvaranje državnih granica” i trenutni rizik od “prenošenja kovida na radnim mestima”.

Zamenik Komisije za pošten rad, Piter Anderson, potvrdio je ovaj stav, rekavši da je mandat logičan, jer se bavi upravljanjem “stvarnim i sadašnjim rizicima po zdravlje i bezbednost”. Takođe je otkrio da je ASC implementirao svoj plan konsultacija u novembru 2021. pre zvaničnog saopštenja osoblju.

Komisija je preporučila kompaniji reviziju odluke nakon 12 meseci, jer se rizici od kovida i dalje menjaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here