Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje (HIJZ) Krunoslav Capak je, govoreći o daljem popuštanju zaštitnih mera od koronavirusa, rekao da se o sportskim aktivnostima intenzivno razgovara, da će građani Hrvatske ići na more i da u kafićima neće biti barijera od pleksiglasa.

Gostujući u emisiji hrvatskog radija “Dobro jutro, Hrvatska”, on je rekao da je Nacionalni štab civilne zaštite postavio ciljeve i prioritete kada je reč o sportskim aktivnostima.

– Pustili smo dečja igrališta i igrališta na otvorenom, moguće su te rekreacijske aktivnosti. Mi smo napisali da apelujemo na građane da se ne igraju sportovi gde dolazi do kontakta, na primer košarka – rekao je Capak.

Istakao je da ubuduće neke stvari moraju biti promenjene.

– Ono što ljude zanima, teretane, fitnes, to moramo raditi u fazama, ne sve odjednom. Mi to razmatramo, s njima smo u kontaktu, hvala im na preporukama. Ali datum nismo dogovorili, to će biti nakon treće faze – rekao je Capak.

„Neće biti peškir do peškira“

Dodao je da 4. i 5. faza ne postoje, ali da se razgovara o svim sportovima, kulturi, predstavama, snimanju filmova…

To je, ističe, epidemiološki teško, ali veruje da će rešenje biti nađeno.

– Sigurno ćemo ići na more. Ja jedva čekam. Pitanje je kako će biti organizovan turizam, ali neće biti kako je bilo, neće biti gužve na plažama. Grad ili hoteli će morati da se brinu da ne bude fizičkog kontakta na plažama. Neće biti peškir do peškira – rekao je Capak.

Ističe da je sve moguće planirati, ali na novi način.

Dodao je da u kafićima neće biti pleksiglasa, ali će biti drugih mera.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime