Youtube/Turisticka organizacija opštine Kladovo
Kladovo

Dušan Belić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo, kaže da je Štab za vanredne situacije od dana proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Srbije preduzeo čitav niz radnji, uključujući i naredbu svim preduzetnicima, vlasnicima ugostiteljskih, trgovinskih, zanatskih i objekata za priređivanje igara na sreću i igara za zabavu na teritoriji opštine Kladovo o skraćenju radnog vremena do 18 časova.

Mada nije želeo da govori o broju ljudi koji su stigli u ovu opštinu u poslednjih nekoliko nedelja, Belić ističe da veliki broj građana zove kako bi prijavio kretanje lica koja bi morala da budu u samoizolaciji.

– Ova zabrinutost je opravdana i svi smo svedoci nepoštovanja mera Vlade Srbije od strane naših sugrađana koji dolaze iz rizičnih zemalja u smislu obima epidemije i širenja zaraze. Ovo ponašanje je neodgovorno i može da ugrozi zdravlje i ostalih stanovnika opštine – naglašava Belić i dodaje da se stanovnici Kučeva mogu informisati putem Pozivnog centra o radu javnih službi i ustanova, ali i u vezi s penzijama, pružanjem pomoći starijim licima od 65 godina u vidu dostave namirnica i lekova i posebno pitanja starijih stanovnika koji se interesuju o dodeli paketa namirnica koji se prosleđuju Centru za socijalni rad.

– Takođe, posredstvom ovog Centra moguće je da se informišu i o tome šta naši stanovnici na privremenom radu u inostranstvu treba da urade po ulasku u Srbiju iz zemalja Evropske unije i kako da poštuju mere Vlade Srbije i budu u samoizolaciji. Najviše pitanja naše dijaspore vezano je za pitanje slobode kretanja po Srbiji budući da su mnogi odanije imali zakazane zdravstvene preglede – navodi Belić.

On objašnjava da je do sada angažovano oko 100 volontera koji svaki dan pomažu starijima.

– Istovremeno, udruženje Misija kreativa je angažovala svoje članove da šiju zaštitne maske. To je pravi primer kako se u teškim situacijama doprinosi volonterizmom. Slidarnost je važna što i u teškim životnim situacijama treba da pokažemo ljudskost kako bi ugroženi, slabiji, stariji i nemoćni osetili dostojanstvo koje im pripada. Zato je moja poruka dijaspori da ako vole svoje bližnje, svoje sugrađane, svoje Kladovo i svoju Srbiju – ne dolaze u otadžbinu.

Telefoni

Meštani opštine Kladovo mogu da se informišu o svemu posredstvom Pozivnog centra:

+381 19 808-042

+ 381 19 808 – 281

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime