EPA/MALTON DIBRA
Protesti u Tirani

Sve češće je centralni gradski trg u Tirani ispunjen desetinama hiljada ljudi koji zahtevaju ostavku premijera Edija Rame, za kojeg tvrde ne samo da je korumpiran, već da je u srcu organizovanog kriminala u toj zemlji.

Studenti, ali i pristalice opozicije i nezadovoljni građani uopšte pale sveće i polažu cveće pred parlamentom, u performansu koji simboliše smrt te institucije. Ali, nisu svi bili za cveće i sveće, pa su neki bacali i Molotovljeve koktele na policiju koja se branila rasterujući demonstrante suzavcem.

Opozicionari su za kombinaciju institucionalne i vaninstitucionalne borbe, pa su tako poslanici Demokratske partije Ljuljzima Baše podneli ostavke na poslaničke funkcije, uz zahtev za raspisivanje vanrednih izbora.

Stanovnica Tirane Rezarta Kaušaj kaže za BBC da se nada da će protesti opozicije “razmrdati ceo sistem”.

– Podržala sam ih zbog svih skandala koji su se dešavali proteklih godina – korupcija, zloupotrebe položaja, ali i umešanosti visokih funkcionera u trgovinu drogom i organizovani kriminal – kaže Kaušaj.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da je aktuelna situacija u Albaniji veoma opasna za stabilnost regiona, ocenivši istovremeno da je između tamošnje opozicije i vlade u toku “građanski rat”.

– Veoma smo fokusirani na Balkan pošto stabilnost Balkana znači i stabilnost za Evropu – rekao je Tajani i dodao da je situacija u Albaniji veoma teška zato što je u toku “građanski rat između opozicije i vlade.

Predsednik Albanije Ijir Meta pozvao je predstavnike opozicije koji protestuju ispred sedišta vlade i pripadnike policije na uzdržanost i smanjenje tenzija.

Izvor:
Ljubiša Ivanović - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here