pixabay.com

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom grada Čikaga, a odluka je obrazložena činjenicom da Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u SAD, navodi se u zvaničnom ukazu gradonačelnice objavljenom na “Serbian miror”.

Ova odluka je doneta i zbog toga što, kako je istakla gradonačelnica, Vidovdan slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti – univerzalnim idealima koji inspirišu i zahtevaju našu konstantnu opreznost do ovog dana.

Gradonačelnica ističe da je Vidovdan jedan od najvažnijih kulturoloških praznika za Srbe širom sveta – dan kada se odaje počast srpskom porazu od Otomanskog carstva i pet vekova nasilne vladavine zbog odbijanja ljudi da voljno prihvate tuđu vlast.

Takva odluka je doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

“Sada, zato i Lori Lajtfut, gradonačelnica grada Čikaga ovim proglašava 28. jun 2021. godine koji će biti Vidovdanski dan u Čikagu i ohrabruje sve stanovnike da se pridruže u proslavi ovog dana i svemu što on predstavlja”, navodi se proklamaciji.

Podseća se da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

2 COMMENTS

  1. А шта кажу Титови пионири?
    Да се западу забрани слављење српских празника?

  2. Тако му то дође кад Америка цени Србе више од локалних политичара у Београду.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here