Gradonačelnik u srpskom klubu

0
Za sećanje: Članovi Jedinstva i predstavnici gradske uprave
 

Naš najstariji klub na teritoriji Donje Austrije Jedinstvo iz Švehata ugostio je čelnike vlasti ovog gradića nadomak Beča. U klub su došli gradonačelnik Gerhard Frauenberger, zamenik Franc Semtner, član vlade Ina Mlada, a iz ranije garniture bila je Vera Edelmajer, aktuelni kandidat Socijaldemokratske partije (SPO) za gradonačelnika Švehata, na izborima koji su zakazani za 25. januar.

Večeri s predstavnicima vlasti Švehata prisustvovali su predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić, Mirel Tomas iz udruženja Bečke poete, kao i ispred Rauh Maks, predstavnik Katoličke crkve, i članovi društva Velika Kamenica. Druženje u prostorijama kluba organizovano je na želju vlasti Švehata, koje već godinama imaju odličnu saradnju s našim klubom, kojim rukovodi Krsto Petrišorević. Prostorije kluba bile su ispunjene mnogo pre nego što su gosti pristigli.

Predstavnici vlasti grada Švehat uručili su ovim povodom jedan bolnički krevet za ambulantu u Velikoj Kamenici, selu kod Kladova, koji su preuzeli predsednik Udruženja Velika Kamenica Saša Stepanović i blagajnik Prile Stepanović. Ovaj krevet je donacija grada, a izdejstvovan je na inicijativu člana SPO-a Davida Štokingera. Članovi pomenutog udruženja, osnovanog posle poplava u istočnoj Srbiji, okupljaju se u prostorijama Jedinstva. Na jednoj od sednica odlučeno je da se pomogne i saniranju šteta u ambulanti sela, pa je navedeno da je potreban bolnički krevet. Petrišorević je obećao da će se potruditi da to obezbedi krevet i svoj zahtev je preneo SPO. Gradske vlasti su ukazale da postoji mogućnost da se donira još par bolničkih kreveta, te će s tim u vezi Jedinstvo kontaktirati Medicinski centar u Kladovu.

Proslava jubileja

Petrišorević je kazao da je ova godina jubilarna jer Jedinstvo slavi 40. rođendan, pa će sve manifestacije biti u znaku godišnjice. U oktobru, kako je najavio, biće organizovana velika proslava u dvorani Multiverzum, na kojoj će učestvovati i zemljaci iz domovine. Gradske vlasti su obećale pomoć u realizaciji projekata vezanih za ovu proslavu. Prva manifestacija, koju Jedinstvo organizuje u ovoj godini, biće Svetosavski bal, 31. januara, s početkom u 20 sati u Pfarzentrumu.

Goste su pozdravili Zoran Aleksić, ispred krovne organizacije srpskih klubova u Austriji, koji je izrazio posebno zadovoljstvo odličnom saradnjom grada Švehata sa našim klubom, a potom i Krsto Petrišorević. Gradonačelnik Gerhard Frauenberger se zahvalio na lepom gostoprimstvu i organizaciji druženja, koja je još jedna potvrda odlične saradnje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here