SPC

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je danas, komentarišući dolazak patrijarha srpskog Porfirija u Vukovar na dan obeležavanja 31. godišnjice od pogibije Blaga Zadre, da je to “korak u pogrešnom pravcu”.

– Napravljen korak u pogrešnom pravcu je definitivno linija koju ja lično i, verujem, velik broj Hrvata ne možemo preći, niti ćemo preći – rekao je Penava.

Gradonačelnik Vukovara je rekao da je dolazak bilo koga ispred Srpske pravoslavne crkve nakon što je, kako tvrdi “Srpska pravoslavna crkva dozvolila sebi da proklamuje jednog radikalnog četnika u liku i delu Vojislava Šešelja, osuđenog haškog zločinca, govori dovoljno samo za sebe”.

– Dakle, s tim činom je, barem što se mene lično tiče, napravila jedan korak u pogrešnom pravcu – kazao je Penava.

Takođe je rekao da je više očekivao od Crkve i njenih poglavara koji bi trebalo da proklamuju zajedništvo i mir.

– Trebalo je da budu puno produhovljeniji i puno mudriji. Te brade duge bi trebalo ipak da znače i da simbolizuju nekakvu mudrost, prosvetljenost. Nažalost, doživeli smo ponovo u realizaciji Srpske pravoslavne crkve umesto vere i ljubavi i ekumenizma, isključivo i onu istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije – kazao je gradonačelnik Vukovara.

Patrijarh srpski Porfirije je u dvodnevnoj poseti Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, tokom koje je danas u Sabornom hramu u Vukovaru služio svetu liturgiju sa činom osvećenja i tronosanja hrama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here