EPA/Christian Bruna
Beč

Više austrijskih gradova pobunilo se protiv “korona semafora”, koji je austrijska vlada uvela od juče, i najavljuju da ne žele da poštuju te mere.

Austrijska vlada uvela je “korona semafor” koji sa četiri boje ukazuje kakva je epidemiolosska situacija u pojedinim opštinama, i na osnovu toga treba da se primenjuju određene mere lokalno, a ne na nivou čitave države.

Po početku rada “korona semafora” žuto su obojena tri grada – Beč, Linc i Grac i jedna opština – Kufštajn.

Gradonačelnik Linca Klaus Luger prvi se pobunio protiv odluke savezne vlade, koja je za njegov grad podigla nivo mera koje moraju da se primenjuju.

Luger je najavio da neće pooštriti mere.

I gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, takođe, je izneo negodovanje, ali je reagovao “elegantnije”.

– Nije mi jasno kako dolazi do promene boje na semaforu, ali čekam sada koja će uredba doći iz Ministarstva zdravlja – rekao je on.

I gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl, kako je rekao, “vraća žuti karton” ministru zdravlja Austrije Rudolfu Anšoberu.

Međutim on je najavio da će učiniti sve da Grac bude uskoro obojen “zelenom” bojom na “korona semaforu” Austrije.

Mediji prenose da je prilikom odlučivanja o bojama na semaforu za pojedine opštine odluka pala uz porimenu dvostrukih aršina.

Tako bečki dnevnik “Esterajh” ukazuje da statistički podaci pokazuju da Linc, na osnovu određenih parametara, kao što je pre svega nedeljni broj novozaraženih, broj testiranja i kapacitet u bolnicama, ima manje razloga da bude obojen “žutom” bojom, nego, na primer Vinernojštat za koji je na “korona semaforu” određena zelena boja.