Facebook/UCK

Tokom vikenda u selima Bitinja, Popovce, Brezovica i na mestu Rakanovac, kod spomenika streljanim rodoljubima, osvanuli grafiti tzv. OVK i Kosovo – Albanija. 

Slučaj je prijavljen kosovskoj policiji i za počiniocima se traga, prenosi TV Most.

Ispisivanje grafita uznemirilo je sirinićke Srbe koji ističu da se proteklih godina u ovoj šarplaninskoj opštini, gde živi oko 70 odsto Srba i 30 odsto Albanaca, nije bilo međunacionalnih ekscesa.

Reagovala je KanceIarija za KiM, iz koje je saopšteno da se ispisivanje parola UČK na prilazima Štrpcu ne može se shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja Srbima u najjužnijoj enklavi na Kosovu i Metohiji.

“Najoštrije osuđujemo ovaj bestijalni pokušaj da se Srbi u Štrpcu zastraše i pozivamo nadležne u pokrajini da reaguju kako bi se suzbilo šovinističko divljanje na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da se ostvaruju slutnje da će predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji biti takmičenje u ekstremizmu i mržnji prema Srbima i traže od svih albanskih političkih aktera da ne dovode u opasnost srpski narod zarad kratkotrajnih političkih ciljeva.

Navode da nije reč o bezopasnom izgredu, već o organizovanoj akciji zastrašivanja, što potvrdjuje činjenica da je u okolini Štrpca nekoliko saobraćajnih znakova sa nazivom mesta jednovremeno vandalizovano i ispisano parolama UČK.

Iz kancelarije poručuju da su Srbi u opštini Štrpce u prošlosti teško stradali od ruku albanskih ekstremista i da svako evociranje sećanja na zločine koje su nad srpskim narodom počinili teroristi OVK može imati opasne i nesagledive posledice.

“Apelujemo na naše sunarodnike u opštini Štrpce da ne nasedaju na ovakve ili slične provokacije i da imaju poverenje u rešenost i sposobnost Srbije da zaštiti svoje građane u bilo kom delu južne pokrajine”, navode u Kancelariji za KiM.

1 COMMENT

  1. Botovi, sendvicari juris na akciju. Sada treba da ih plasite posto niko jece da glasa za SL. Svi znaju da SL brani samo interesa kriminalca i Vucica. Posto neca da glasaju za vas treba izmisliti nesto. Kao neznate kako se pise UCK

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here