EPA-EFE/Christian Bruna

Svetska fudbalska organizacija na čelu sa predsednikom Đanijem Infantinom krenula je u opasnu kampanju koja za cilj može imati potpuno uništenje fudbala kao zabave kakvu smo do sada poznavali.

Pretpostavljate da je u pitanju inicijativa da se Svetsko prvenstvo održava na svake dve godine, umesto kao i do sada, na četiri, na radost svih nas. Ta tradicija sada se želi srušiti, a Infantino i njegovi saradnici, i krupni kapital koji stoji iza svega, žele da vide Mundijal na svake dve godine – i ništa sem toga.

Infantino je ovih dana gost Izraela gde je takođe promovisoa ideju koja se malo kome sviđa.

– Svetsko prvenstvo sa 48 timova od 2026. godine je već rešeno, tako će biti. Da li će se ono održavati na svake dve godine ili na četiri godine, to je nešto o čemu se sada razmatra – izjavio je Švajcarac medijima u Izraelu.

Infantinova ideja koju je rešen da realizuje je da se uvede barem još jedno veliko takmičenje. Da li će to biti Mundijal na dve godine ili nešto drugo, jedino je to pitanje koje se postavlja.

– Definitivno verujemo da još jedan prestižan događaj mora da postoji, a da li će to biti Svetsko prvenstvo ili nešto drugo… Konkretno, ako me pitate zbog čega, kažem zbog toga što je to čarobno takmičenje i zato bi trebalo da se češće održava – nastavlja da brani svoju ideju Infantino, čak i nalazi neke čudne paralele.
– Organizacija nekog takvog takmičenja zavisi od toga koliko je kvalitetno, ne od toga koliko se često dešava. Imate, na primer, Superboul svake godine, pa imate Vimbldon, i Ligu šampiona imate svage godine, i uvek ih isto svi željno čekaju.

Propustio je Infantino da napomene neke “sitnice”, kao što su na primer činjenice da se NFL igra od septembra do februara i da igrači nemaju nijedno drugo takmičenje u kojem participiraju, tako da je Infantinovo poređenje Mundijala i Superboula potpuna besmislica. Zaboravio je šef svetske kuće fudbala da napomene da su udarni protagonisti svakog Mundijala najveće zvezde Lige šampiona koja se igra svake godine, te da bi učestalije igranje svetskih prvenstava pored stalne Lige šampiona, doveo do ozbiljnih posledica po zdravlje glavnih aktera.

Jasno je da u svim ovim idejama infantino nije vođen brigom o igračima.

– Želimo da pojačamo značaj i vrednost domaćih šampionata, potrebno je da pronađeno pravi format koji neće toliko remetiti kalendar i ostale događaje – zaključuje prvi čovek FIFA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here