Gran pri Autorskog festivala za “Crnce”

0

Kadar iz filma "Crnci"

Primajući nagradu, Jurić i Dević su istaki da im to predstavlja veliku čast i zahvalili na gostoprimstvu pred mnogobrojnom publikom u Dvorani kulturnog centra, u kojoj je bio i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Zvonimir Jurić, hrvatski režiser

Film "Crnci" je "snažno, razoružavajuće istinito delo koje uspešno kombinuje minimalizam i dubinu", obrazložio je žiri, čiji cu članovi bili producentkinja Nađa Turincev (Francuska) i reditelj Antonio Nuić (Hrvatska).

Nagradu žirija dobio je film "Glasnik" u režiji Orena Movermana (SAD), kao "klasično i smelo, izuzetno uravnoteženo" ostvarenje.

Za najbolji film autora mlađeg od 35 godina proglašen je film "Ubio sam majku" u režiji Ksavijera Dolana (Kanada) koji "na iskren način uzdrmava emocije".

Posebno priznanje (Jury special mention) žiri je dodelio filmu "Soul kičen" u režiji Fatiha Akina (Nemačka), uz napomenu "želimo više inteligentnih komedija".

Akinovom filmu pripala je i nagrada srpske sekcije Međunarodnog udruženja kritičara Fipresci, dok je Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo nagradu "Aleksandar Petković Petko" za najboljeg snimatelja Kristijanu Bergeru, direktoru fotografije u filmu "Bela traka" Mihaela Hanekea (Austrija).

Festival je proglasila zatvorenim rumunska glumica Ana Marija Marinka. Ona je izrazila zadovoljstvo što je na ovoj uglednoj manifestaciji velika pažnja posvećena kinematografiji njene zemlje, kroz poseban program "Novi rumunski film".

Marinka je kao poslednji film u glavnom programu najavila beogradsku premijeru filma "Ordinary People" srpskog autora Vladimira Perišića, ističući da je imala čast da ga vidi letos u Sarajevu, gde je osvojio glavnu nagradu "Srce Sarajeva".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here