R. Lukić
Radovali se zajedno: Mališani sa ocem Aleksandrom

Iako je na Lazarevu subotu u Hanoveru dan bio pravi letnji, 23 stepena, bez ijednog oblačka, Vrbica je u Hramu Svetog Save obeležene pred punom bogomoljom roditelja i dece koja su na proslavu svog praznika, prema tradiciji i običaju, došla uredno i svečano obučena.

Liturgiju je služio novi paroh hanoverski, prota namesnik Aleksandar Perković uz sasluženje svoga prethodnika, penzionisanog prote Milana Pejića, koji je na ovoj izuzetnoj liturgiji posvećenoj vaskrsenju Lazara i Hristovom ulasku u Jerusalim, umesto hora, pevao za pevnicom.

Otac Aleksandar je grančice i zvončiće osveštao, ali “prema unutrašnjoj podeli rada” zadovoljstvo da ih podeli pripalo je proti Pejiću i dvojici vernika koji su pomogli da se obred odvija bez dugog čekanja u redu. A da sve ide složno i po planu doprinos su dali i stariji mališani koji su najmlađima pomogli pri celivanju ikone.

Jedna devojčica je ikonu prinosila, a druga je one najmanje podizala da i oni obave ovaj sveti čin kojim se služba završava. Mališani, iako pomalo umorni, veoma su se obradovali zvončićima i grančicama. Duško Dinić je dvogodišnjeg unuka Konstantina držao u naručju naizmenično s tatom Danijelom, dok je devetogodišnji Dimitrije, već odrasli školarac, celu svečanost bez problema izdržao stojeći.

Posle podele zvončića i grančica formirala se litija sa troparnim ophodom oko hrama, a posle liturgije sveštenik je praznik čestitao svima pojedinačno.

– Mi nismo nikakva imaginarna vera. Sve što slavimo, kao danas Lazarevu subotu i Hristov ulazak u Jerusalim, ljudi su i događaji koji su postojali – rekao je između ostalog sveštenik Perković, koji je na kraju vernike pozvao da dođu na redovne liturgije koje će se do Vaskrsa služiti svaki dan.

Svita za podršku

Umorni dvogodišnji Leon Savić je imao je “svitu za podršku”. Njega su naizmenično u naručju držali mama Marija, tata Saša i baka Milena, koja je brižno pazila i na unuka i njegove roditelje. Mališani koje su mame dovele u kolicima bili su mirni jer su i oni primetili da se oko njih događa nešto zanimljivo. Uostalom, zvončićima su se i oni zabavljali.

Raspored bogosluženja

Jutarnja liturgija u Veliku sredu počinje u 9.00, a večernje u 18.00 časova. Na Veliki četvrtak jutarnja liturgija počinje u 9.00 časova, a večernje je u 18.00 časova (čitanje 12 jevanđelja ). Na Veliki petak u 9.00 sati služe se Carski časovi , a u 18.00 je iznošenje Plaštanice. Na Veliku subotu jutarnja liturgija počinje u 9.00 časova, a Vaskršnje jutrenje je u 22.00 časova. Vaskršnja liturgija u nedelju na Vaskrs počinje u 9.00 časova.

Grančicama se traže devojke

Za vreme litije jedan mališan je pitao tatu zašto treba da nosi grančicu.
Tatin odgovor je glasio:

– Grančicom ćeš, sine, najlakše pronaći devojčicu koja ti se najviše dopada. Grančicom sam i ja pronašao tvoju mamu.

Izvor:
R. Lukić -Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here