EPA/Evgenia Novozhenina
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su Donjecka i Luganska oblast deo Rusije u granicama od 2014. godine, a da će pitanje granica Hersonske i Zaporoške biti rešeno u toku daljeg razgovora sa stanovništvom.

Na pitanje novinara da li su delovi Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev ruska teritorija, Peskov je odgovorio da “sada više nema šta da doda”.

Peskov je na pitanje u kom obliku će se nastaviti diskusija o pitanju granica sa stanovništvom Hersonske i Zaporoške oblasti rekao da sada ne može da odgovori.

– Naravno, u svakom slučaju, bilo kakva konfiguracija zavisiće samo od volje ljudi koji žive na jednoj ili drugoj teritoriji – dodao je on.

Naveo je da se “još ne planiraju” novi referendumi u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

U Kremlju su 30. septembra potpisani sporazumi o ulasku četiri ukrajinska regiona u sastav Rusije, u kojima se navodi da su granice teritorija Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti određene granicama na dan njihovog formiranja i na dan kada su primljene u sastav Rusije. Ruski ustavni sud je 2. oktobra priznao ugovore kao ustavne. Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma podneti su Državnoj dumi istog dana, prenosi Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here