EPA-EFE
Kontrola na granicama

Kvinslend će od 13. decembra, od jedan sat iza ponoći, konačno otvoriti svoje granice za potpuno vakcinisane putnike iz svih australijskih držva i teritorija, najavila je premijer Anastazija Palaščuk.

Prvobitno je planirano da se državne granice otvore 17. decembra, međutim, kako je do sada vakcinisano 78,67 odsto građana Kvinslenda starijih od 16 godina, a u ponedeljak nije bilo novih slučajeva kovida, doneta je odluka da se granice otvore ranije.

To praktično znači da će od sledećeg ponedeljka svi putnici koji su vakcinisani duplom dozom, što uključuje i Novi Južni Vels, Viktoriju, Teritoriju glavnog grada Australije (ACT), kao i Adelajd i delove Severne teritorije koji se vode kao žarišta, moći da uđu u Kvinslend kopnenim putem ili avionom.

Za potpuno vakcinisane osobe neće biti potreban karantin, ali se od putnika zahteva negativan test na kovid ne stariji od 72 sata pre dolaska. Svako ko nije u potpunosti vakcinisan može da doputuje jedino avionom i mora da prođe 14-dnevni hotelski karantin.

Pored toga, država će ukinuti i zahtev da građani čekaju dve nedelje nakon druge doze vakcine, kako bi se smatrali potpuno vakcinisanim.

– Nacionalne smernice kažu da je jedna nedelja dovoljna, tako da ćemo usvojiti nacionalne smernice – istakla je premijerka Palaščuk.

Država će zahtevati od putnika iz domaćih žarišnih područja da se testiraju na kovid i pet dana nakon što stignu u Kvinslend, a ukoliko se ne budu pridržavali ovog zahteva, predviđena je kazna.

Premijerka je izjavila da je vreme Božića važno, kako bi se porodice ponovo okupile. Zato se vlada ove države i odlučila da ranije otvori granice, iako je prema ranije usvojenom planu otvaranje bilo predviđeno tek kada 80 odsto stanovnika starijih od 16 godina bude potpuno vakcinisano.

Međutim, premijerka je nagovestila da se do kraja ove nedelje očekuje da će Kvisnlend dostići ovu stopu vakcinisanih, dok će 90 odsto biti vakcinisano sa obe doze do sredine januara 2022.

Građanima u pograničnom pojasu sa NSW biće dozvoljeno da se slobodno kreću preko granice, ukoliko su potpuno vakcinisani. Izdavaće im se propusnica koja će trajati 14 dana, ali im neće biti potreban test.

Kada je reč o međunarodnim dolascima, propisi u Kvinslendu će biti drugačiji nego u Novom Južnom Velsu i Viktoriji. Pored toga što svi putnici moraju da budu vakcinisani i da imaju negativan test na kovid, ne stariji od 72 sata, moraće i da provedu 14 dana u karantinu – bilo u svom privatnom smeštaju ili u hotelu.

Kazna 4.000 dolara

Komesar policije Kvinslenda Katarina Kerol rekla je da je policijska služba preduzela opsežno planiranje uoči ublažavanja graničnih restrikcija.

– Očekujemo da će mnogo ljudi putovati u Kvinslend i kao rezultat toga očekujemo velika kašnjenja. Potrebno je da svi to imaju u vidu i da se naoružaju strpljenjem – izjavila je ona.

Policija će koristiti tehnologiju skeniranja vozila koja ulaze u državu. Ukoliko neko očigledno zanemari odredbe, predviđena je i kazna od 4.135 dolara.

Restrikcije za nevakcinisane

Otvaranje granica Kvinslenda ne znači promenu propisa unutar države. Svi koji nisu vakcinisani protiv kovida, od 17. decembra više neće moći da ulaze u restorane, pabove, na festivale, utakmice… Takođe, posete bolnicama i staračkim domovima biće dozvoljene samo vakcinisanima, osim u hitnim slučajevima i ukoliko je u pitanju poseta osobi na samrti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here