EPA
Stroge mere kontrole na aerodromima

Međunarodne granice Australije trebalo bi da ponovo budu otvorene najkasnije do Božića, 25. decembra, najavio je savezni ministar turizma Den Tian. Kako je rekao, vlada radi na osposobljavanju sistema koji će građanima omogućiti da izađu iz zemlje i da se vrate, bez obaveze da idu u hotelski karantin.

– Obavljamo pripreme koje podrazumevaju da će Australijanci moći da putuju sa QR kodom u svojim mobilnim telefonima, koji će biti povezani sa njihovim pasošima. Na taj način će ljudi moći jednostavno da pokažu svoj status vakcinacije protiv kovida graničnim službenicima, kako u Australiji, tako i u inostranstvu – rekao je Tian.

Savezna vlada je već stupila u razgovore sa većim brojem inostranih ambasada, dok su australijskim ambasadama u zemljama širom sveta poslati modeli digitalnih QR kodova kako bi počelo njihovo usklađivanje sa sistemima drugih država.

Tian kaže da ima još posla i na uspostavljanju programa kućnog karantina, ali da bi do kraja godine sve australijske države i teritorije trebalo da imaju ovu mogućnost. Za sada, samo je Južna Australija pokrenula probni period kućnog karantina, a uskoro će početi i Novi Južni Vels.

– U suštini, to je plan koji bi trebalo da zaživi kada budemo imali 80 odsto potpuno vakcinisanih na nacionalnom nivou – rekao je ministar.

Očekuje se da će otvaranjem granica biti omogućen povratak u zemlju hiljadama Australijanaca koji se već mesecima nalaze u inostranstvu, bez mogućnosti za povratak. Što se tiče putovanja, očekuje se da će u početku biti uspostavljeni sporazumi sa određenim zemljama, poput SAD, Velike Britanije, Japana, Singapura…

Za ulazak u Australiju biće potrebno da je osoba primila neku od vakcina protiv kovida koje su priznate u Australiji – Fajzer, Astrazeneka, Moderna i Džonson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here