Tanjug

Građani Srbije najveće prijatelje vide u Grčkoj i Mađarskoj, dok Hrvatsku i Veliku Britaniju doživljavaju kao najveće neprijatelje. Da su Grci najveći prijatelji Srba smatra skoro svaki četvrti građanin, odnosno 24 odsto ispitanih, a 16 odsto kaže da je to Mađarska. Sledi Nemačka sa sedam i Francuska sa šest odsto. Kao najvećeg neprijatelja, više od petine ispitanih, njih 22 odsto vidi Hrvatsku, a 21 odsto Veliku Britaniju. Zanimljivo, Nemačka je i na toj lestvici treća sa 18 odsto. U osvrtu na ove rezultate, Hadži Taras Stojković, predsednik Internacionalne konsalting grupe, poziva se na istoriju i tradiciju.

– Ne mislim da Srbi nekog vole ili ne vole već smo zbog istorijskih iskustava prema nekim narodima otvoreniji, a prema drugim skeptičniji – kaže naš sagovornik.

Ukazuje da Srbe, Ruse i Grke spaja religija, ali i istorijski bratski odnos.

– Nesporno je da ista religija vezuje ljude i s obzirom na to da nas pravoslavaca ima manje i brojno i prostorno od drugih hrišćana, prirodno je da smo privrženi jedni drugima – potkrepljuje svoje tvrdnje.

Pravoslavni narod su i Bugari i mada su bilateralni odnosi sa tom zemljom dobri, Stojković je mišljenja da prema njima Srbi pristupaju opreznije jer su kroz istoriju doživeli neprijatna iskustva.

Sa Francuskom, ukazuje naš sagovornik, odnosi su tradicionalno korektni, dok smo, kako je naveo, sa Britancima dva sveta.

– Najmanje dodirnih tačaka u mentalitetu imamo sa stanovnicima Velike Britanije i mislim da to potiče od njihovih predrasuda prema srpskom narodu – pojašnjava naš sagovornik koji je obišao gotovo čitavu planetu.

Hadži Taras Stojković ističe da ga raduje činjenica da Srbija ima jednako dobru saradnju i sa istokom i sa zapadom, ali da kada je reč o tradiciji, narod u Srbiji je okrenut Rusiji i Grčkoj.

– Nedavno sam boravio u SAD i iz iskustva zaključujem da se Amerikanci uglavnom informišu putem njihovih medija koji neretko daju površne i netačne informacije, a ne trude se da saznaju istorijske činjenice. Mi, Srbi smo kao narod prilično pravedni, a prosečan građanin dobar poznavalac istorije, pa se zato ne vodi isključivo emocijama već i istorijskim faktima – zaključio je Stojković.

Skoro trećina ispitanih smatra da od susednih država najbolje odnose Srbija ima sa Mađarskom, a petina odnosno 21 odsto sa BiH. Da je bilaterala najbolja sa Severnom Makedonijom izjašnjava se 11 procenata, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 10 odsto slučajeva. Da je sutra referendum, Srbija bi postala članica EU s najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim.

– O članstvu Srbije u EU, 41 odsto je “za”, 39 odsto “protiv”, ne bi glasalo sedam odsto, a 13 odsto njih ne zna kako bi se izjasnilo.

U Instituta za evropske poslove, koje je radilo istraživanje, kažu da je u poređenju s ranijim rezultatima zabeleženo najviša onih koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU.

– Postoji trend pada onih koji podržavaju članstvo Srbije u EU, a najviša je brojka neodlučnih koji kažu “ne znam” – navode u Institutu.

Da Srbija ne treba da odustane od članstva u EU smatra polovina ispitanih, 35 odsto da treba, a 15 procenata njih ne zna odgovor. Onih 45 odsto koje podržava članstvo su uglavnom visokoobrazovani i iz gradskih naselja. Suprotnog stava je 43 odsto građana, dok 12 procenata nije umelo da se izjasni.

– Ovo je najniža vrednost procenta ispitanika koji podržavaju članstvo u EU i najviša onih koji ne podržavaju – saopštio je Institut.

Odnosima sa EU građani Srbije daju prosečnu ocenu 2,85. Najviše njih (45,9 procenata) smatra da se ti odnosi mogu oceniti trojkom, petina daje dvojku, a jedinicu 8,2 odsto ispitanih.

Simpatisali Italijane

Srpsko javno mnjenje je u odnosu na deceniju ranije donekle korigovalo stavove o bliskim narodima. Anketa austrijske agencije Majnd tejk riserč iz 2013. pokazala je da ispitanici iz Srbije, njih 76 odsto, jake ili delimične simpatije gaje prema Italijanima, 73 odsto prema Grcima, 69 odsto prema Šveđanima, a Francuzi su kao sada četvrti sa 65 odsto. Skoro nikakve ili nikakve simpatije i tada su imali prema Hrvatima, a sledili su Bugari, pa Turci i Rumuni.

Na Egeju kao kod kuće

Srpski turisti su u godini pre pandemije korona virusa oborili rekord u broju letovanja kod “braće Grka”. Leto 2019. je skoro milion građana Srbije odmor provelo u Grčkoj. Pandemija i obavezne potvrde o vakcinaciji, ili negativni testovi, pa antikovid mere i nošenje higijenskih maski nisu sprečile protekle sezone odlazak pola miliona srpskih turista u Grčku.

Unija od koristi

Građani Srbije u priličnom broju znaju da je EU korisna za Srbiju. Njih 60 odsto ispitanika, smatra da Srbija od saradnje sa EU ima koristi, dok je 27 odsto je mišljenja da nema koristi, a 13 odsto nije znalo da se izjasni. Institut navodi da je istraživanje o Srbiji i EU sprovedeno u prvoj polovini aprila na uzorku od 1.228 ispitanika.