EPA/Georgi Licovski
Grčka granica

Od 16. avgusta dozvoljeni broj ulazaka sa graničnog prelaza Kakavija biće limitiran na 750 ljudi dnevno.

Odluka je doneta nakon nedavnog povećanja broja slučajeva koronavirusa u zemlji i stupiće na snagu od 16. avgusta, objavila je grčka vlada.

Granični prelaz Promahonas, kao ni otvaranje granice za srpske državljane, nije pomenuto.

Posetiocima koji dolaze u Grčku iz Švedske, Belgije, Španije, Holandije i Češke biće potreban dokaz – test da su negativni na koronavirus.

Grčka vlada je saopštila da će se isto zahtevati od svih posetilaca koji ulaze u Grčku preko njenih kopnenih granica, uključujući i grčke državljane koji se vraćaju kući.

Vlada je zabranila javna okupljanja, uključujući šou-programe i koncerte.

Saopšteno je i da restorani i barovi na Kritu, u Solunu, na Halkidikiju, Mikonosu, Parosu, Santoriniju, Antiparosu, Zakintosu i Kosu ne mogu da rade između ponoći i 7 časova.

Zabrana se može proširiti i na druga područja, zavisno od evolucije epidemioloških podataka.

Naime, u Grčkoj je poslednjih nekoliko dana, uprkos sprovedenim rigoroznim merama na granicama i aerodromima, došlo do značajnog porasta broja novozaraženih, pa i umrlih od koronavirusa.

Grci ne samo da ne govore o ublažavanju mera, već su uveli obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, propisali stroge kazne, čak i svojim građanima nametnuli obavezne PSC testove, te je svima jasno da do kraja avgusta neće doći do revidiranja odluke o otvaranju granice za srpske turiste.

Upravo u zonama gde najčešće letuju srpski turisti, Halkidikiju i Tasosu najviše je zaraženih i ta mesta su, prema pisanju grčkih medija, nova žarišta, stoga su očekivanja ako dođe do otvaranja granica, da će negativan test biti jedan od uslova.

Dakle turistima iz naše zemlje ostaje da sačekaju nove odluke, a s obzirom na to da se epidemiološka situacija u našoj zemlji, ako je sudeći po dnevnim brojkama, poboljšava, ostaje želja za kupanjem u drevnoj zemlji Helade makar u septembru.

2 KOMENTARA

  1. Dokle više? Te može ovo, te može ono, te ne može bez testa, te može bez testa, te ne može kolima, te samo avionom, te ne može preko Makedonije, te može ali ako za tri sata protutnjite kroz nju bez zaustavljanja, te ne može pre ovog datuma, te ne može ni posle toga, uh!
    Stvarno je više izgubilo svaki smisao. Mislim da bi mi preselo letovanje. Zato je bolje da ostanem u Beogradu, častim sebe povremeno odlaskom u neki intimni spa centar, da se brčnem u đakuziju i da uživam za sve pare.
    A na more, dogodine…

  2. Posle ovakvog ponasanja grka ove godine,mala je rec ponizili vise necu ulaziti u tu zemlju.Sramota.Pustili su zemlje koje su izvor zaraze u svetu i Evropi misle da ostali ne prate i ne znaju sta se desava u svetu.
    Na muci se poznaju junaci a u ovoj globalnoj muci bivsi moji grci i crnogorci pobedise Turci!
    Turci svaka cast 10 points! Pokazali kako se posluje i shvata cela prica a da pri tome budu LJUDI,zaboravio sam Vas bas kajem se zbog toga (zbog nekih jadnih cigana) ali hvala vam sto me uvek na to podsetite.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime