Lična arhiva
SPOJILA LEPO I KORISNO: Ana Nikolić u obilasku Grčke

Ko je bar jednom letovao u Grčkoj verovatno je čuo za turističku agenciju i portal Nikana, ali retko ko zna da iza njega stoji Ana Nikolić (41), rođena u Vladičinom Hanu, na jugu Srbije. Ana već neko vreme živi u Solunu, tokom leta je na Sitoniji, popularnom drugom “prstu” na Halkidikiju, a nekoliko meseci godišnje provodi u Srbiji. I radi lep posao – preporučuje turistima gde da letuju i odsednu.

A nije se za to školovala. Završila je Filozofski fakultet, ali je život imao drugačije planove za nju.

Srpsko udruženje

– Iz Srbije sam otišla posle fakulteta, a 2005. godine sam počela da se bavim turizmom. Nekoliko godina sam radila kao turistički predstavnik na grčkom Tasosu za nekoliko srpskih agencija. Ostala sam tamo da živim narednih desetak godina, a onda sam otvorila svoju agenciju. Naime, godinama sam bila aktivna na domaćim forumima koji se bave putovanjima u Grčku, pa sam počela da vodim svoj blog o Grčkoj i Tasosu i nekako je blogovanje spontano preraslo u posao rezervacije smeštaja – ukratko je objasnila Ana za “Vesti” kako je nastala turistička agencija sa sedištem na Tasosu i portal putem kojeg ogroman broj Srba rezerviše smeštaj u nekoliko najpopularnijih destinacija u Grčkoj.

Početak je, priznaje, bio težak zbog jezika, još više zato što je strankinja, ali i zbog toga što je njen način poslovanja bio nešto novo za tu sredinu.

Uspešno odoleva iskušenjima

– Registracija agencije je dugo potrajala, jer sam iz Srbije, zemlje izvan EU. To je bio momenat kada sam pomišljala da odustanem – iskrena je Ana. Nije odustala, ni tada ni kasnije. A tokom 15 godina, koliko se bavi ovim poslom, nailazila je na različita iskušenja. Nisu, doduše, bila tako velika da bi odustala od svega što je dotad uradila, a svakako namerava da istraje i ubuduće.

– Nakon nekoliko godina sve je postalo vrlo lako i Grci su uhvatili ritam – dodaje zadovoljno ova šarmantna brineta.

Osim Grka, u Nikani rade i naši ljudi koji žive u Grčkoj. Osim što radi s njima, sa zemljacima se i druži. Čak je sa njih nekoliko, koji su pre 10 godina živeli na Tasosu, tamo osnovala prvo Srpsko udruženje.

Plazma i ajvar

– Tad nas je na Tasosu bilo pedesetak, mahom Srpkinja. Bio je red da se upoznamo, ali i družimo. Registrovale smo udruženje i to proslavile 19. decembra, na dan Svetog Nikole, kada smo odlučile da to bude krsna slava udruženja – kaže Ana s ponosom.

Ipak, ne planira da se vrati u Srbiju za stalno. Kako kaže, Grčka je zemlja njenih snova, “voli njihov mentalitet i kulturu”.

Nema mnogo slobodnog vremena, ali kada ga ima gleda da što više bude napolju, u prirodi, s porodicom i u društvu prijatelja. A familiju u Srbiji redovno i često posećuje.

– Moji roditelji su i dalje na jugu Srbije. Od Soluna su udaljeni svega 300 kilometara tako da mi dolasci ne predstavljaju nikakav problem – tvrdi dok na pitanje da li ima nostalgije, odgovara sa velikim “Naravno!” Najviše joj, kaže, nedostaju prijatelji i rođaci, a žali što je propustila, što i dalje propušta, mnoge značajne i srećne trenutke i događaje u njihovim životima. Ipak, ne propušta da iz Srbije uvek ponese plazma keks i zimnicu.

– Ajvar je obavezan – napominje Ana.

Udata je za Srbina s kojim ima trogodišnju Danicu, a otkriva nam da se nada da će ćerkica uskoro dobiti brata ili sestru.

Udruženje osnovale na dan Svetog Nikole

– Volela bih da imam više dece tako da na privatnom planu samo imam želju za proširenjem porodice. Na poslovnom, želim da iz ovog posla proizađe neka dobra humanitarna organizacija. Volela bih da se penzionišem što je ranije moguće i da se posvetim humanitarnom radu – ističe za kraj naša sagovornica.

Slavski kolač

Proslava osnivanja Udruženja, ali i slave, bio je događaj za sve.

– Prvu slavu smo slavile u restoranu u Limenasu. Ispoštovale smo sve običaje: postile, spremile žito i kolače, donele vino, a sveštenik je presekao slavski kolač. Grci nemaju slave kao mi, pa im je sve bilo čudno, pogotovo žito, koje oni spremaju samo za groblje. Ipak, svi gosti su stajali tokom presecanja kolača i tako ispoštovali naš običaj – priseća se Ana.

Neodoljive sarme

– Volim srpsku kuhinju, a ponosim se srpskim sarmama. Volim i naše starinske kolače, torte i kiflice. Vidim da se i Grcima dopadaju – ističe Ana.

Očarana Jerusalimom

Očekivano, Ana voli da putuje, ali nema mnogo vremena za to.

– Od maja do oktobra nemam nijedan slobodan dan, a tokom zime sam uglavnom sa familijom u Srbiji. Uglavnom uspem da priuštim sebi jedno duže putovanje svake godine – kaže sagovornica “Vesti” uz komentar da je dosad najjači utisak na nju ostavio Jerusalim.

Saveti iskusnog tima

Nikana u ponudi ima više od 2.500 smeštaja. Na turistima je samo da izaberu datum i broj noćenja, a u agenciji će završiti sve ostalo. Ukoliko ne znate gde biste uopšte išli, u mejlu napišite potrebe i koliki je budžet, a Nikanin tim (svakodnevno na raspolaganju), predložiće vam i mesto i smeštaj. Na portalu možete da saznate sve o izabranoj destinaciji, koje su najlepše plaže, šta da obiđete, gde je najbolji giros, a gde riba…