Grčka kriza unela raskol u evrozonu

0

Grčka je zapalila požar. Dokle će se on proširiti ostaje da se vidi…

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u sredu izjavila da bi u budućnosti trebalo ustanoviti mehanizam koji bi omogućio da se iz evrozone isključi zemlja koja trajno ne ispunjava ekonomske uslove.

 

Zbog ovakvog i sličnih nagoveštaja, Vlada Grčke je počela sve "glasnije" da razmišlja o traženju pomoći od MMF-a, a ta mogućnost je narušila jedinstvo u 16-članoj evrozoni.

 

Nemačka, koja se do sada oštro protivila ideji da se Grčka obrati MMF-u u pokušaju da reši svoje finansijske probleme, poslednjih dana menja stav, objavio je danas "Fajnenšel tajms", pozivajući se na neimenovanog visokog funkcionera u Berlinu.

Nemci su, objašnjava se, promenili stav pošto su u razgovorima unutar evrozone, o tome kako da se pomogne Grčkoj, shvatili da su im vezane ruke – što zbog pravila Evropske unije koja zabranjuju spasavanje država članica iz dugova, što zbog mogućnosti da paket pomoći Atini padne na nemačkom Ustavnom sudu.

Nemački stav da Grčka može da se obrati MMF-u podržavaju Finci, Holanđani i Italijani, i to u slučaju da Grčka ne bude sposobna da u naredna dva meseca obezbedi novac za refinansiranje duga u okviru razumnih troškova, konstatovao je na osnovu saopštenja evropskih vladinih zvaničnika britanski list "Fajnenšel tajms".

 

Takvoj opciji protive se Francuzi i Španci, koji kažu da bi mešanje MMF-a razotkrilo da postoji ozbiljna greška u načinu na koji je formirana evropska monetarna unija, dodaje "Fajnenšel tajms".

 

 

Evropa hoće svoj monetarni fond?

 

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je, pak, minule sedmice predložio osnivanje Evropskog monetarnog fonda koji bi zemljama u krizi, razmenom za pomoć, mogao prepisati sličnu oštru kuru lečenja kao i MMF, ukazuju agencije.

 

Proces stvaranja takve institucije bi, međutim, s obzirom na neophodnost izmene evropskih sporazuma, bio prilično dug i nesiguran.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here