Grčka traži pomoć od MMF-a?

0

 

To pitanje će biti na dnevnom redu sastanka grčkog premijera Jorgosa Papanderua sa nemačkom koleginicom Angelom Merkel u Berlinu u petak, posle čega će šef grčke vlade putovati u Pariz i Vašington da takođe traži podršku za svoju zemlju.

Narod nezadovoljan merama države

 

Policija se sukobila sa penzionerima i državnim službenicima, koji su protiv vladinih mera protestovali ispred zgrade ministarstva finansija, a sindikat zaposlenih u javnom sektoru je pozvao na još jedan dvadesetčetvoročasovni štrajk.

 

Novim merama se, naime, previđa se rast poreza na gorivo i poreza na dodatu vrednost, smanjenje plata i bonusa državnih službenika i zamrzavanje penzija.

Grčkoj je hitno potrebno da pokaže da smanjuje budžetski deficit (koji je lane dotigao rekordnih 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda) da bi mogla da dobije nove zajmove potrebne za hitne otplate dugova koji dospevaju u aprilu.

List britanske poslovne elite piše i da je Evropska komisija ragovala na rasprodaju grčkih finansijskih tržišta, pozivom na strožiju proveru kreditnih hartija od vrednosti, objašnjava da "vlada" Evropske Unije time želi da se osigura od rizika da se neke članice nađu u situaciji da ne mogu da otplaćuju svoje obveznice.

U redakcijskom komentaru na istu temu, "Fajnenšel" piše o grčkim "lekcijama iz političke ekonomije" i opisuje tu balkansku zemlju kao stisnutu između tržišta državnih obveznica, s jedne i svojih evropskih partnera, s druge strane.

Ona, tako stisnuta, jedino može da stegne zube i trpi bol, navodi list i kao najbolje rešenje navodi korišćenje stend-baj aranžmana sa MMF-om. Ukoliko, međutim, EU stvarno želi da podrži likvidnost jedne svoje članice, onda treba da garantuje i status njenog suverenog duga kao jemstvo kod Evropske centralne banke. Trenutno, status grčkog duga zavisi od procene agencija za kreditni rejting.

 

Protesti građana Grčke

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here