pixabay.com

U Grčkoj je danas počeo 24-časovni štrajk koji je zaustavio javni prevoz i druge usluge, uoči parlamentarnog glasanja o novom zakonu o radu, čiji protivnici kažu da će doneti duže radno vreme i podrivanje prava radnika.

To je drugi generalni štrajk u poslednjih nedelju dana zbog zakona za koji vlada u Atini tvrdi da će modernizovati zastarele propise iz oblasti rada, prenosi agencija Rojters.

Javni prevoz u Atini je danas stao, brodovi su ostali usidreni u lukama, a mnoge autobuske, podzemne i železničke usluge bile su obustavljene.

Radnici iz drugih sektora takođe su obustavili rad, a očekuje se da će se pridružiti protestnim skupovima u centru Atine, uoči današnjeg glasanja o tom zakonu.

Konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa, koja je stupila na dužnost 2019. godine, saopštila je da će se reformom modernizovati “zastareli” zakoni koji datiraju iz vremena pre postojanja interneta, kada je većina radnika u isto određeno vreme radila u kancelarijama i fabrikama.

Sindikati su nacrt zakona opisali kao “monstruoznost”, zahtevajući njegovo povlačenje, jer će, kako tvrde, ukinuti davno uspostavljena radnička prava i omogućiti kompanijama da “na mala vrata” uvedu duže radno vreme.

Najsporniji deo zakona omogućiće da zaposleni jednog dana rade i do 10 sati, da bi idućeg dana radili kraće.

Sindikati strahuju da će to omogućiti poslodavcima da primoraju radnike da prihvate duže radne sate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here