Pixabay.com

Grčki sud odbacio je optužbe za špijunažu protiv grupe humanitarnih radnika kojima se sudi u toj zemlji, navodeći kao razlog propuste u parničnom postupku i naložio tužiocu da ponovo pokrene slučaj, saopštili su danas advokati odbrane.

Humanitarni radnici, među kojima su stranci i jedan sirijski izbeglica, članovi su neprofitne grupe za potragu i spasavanje migranata “Imrdžensi rispons centar internešnel” koja je delovala na ostrvu Lezbos od 2016. do 2018.

Ostrvo je tada bilo preplavljeno izbeglicama i migrantima, koji su svakodnevno pristizali, uglavnom iz susedne Turske.

Humanitarne organizacija su u tom periodu kritikovale grčke vlasti, zbog toga što su uložile velike napore kako bi odvratili volontere da pruže pomoć tražiocima azila na kopnenim i morskim granicama.

Optuženi su negirali umešanost u dela za koje ih terete prekršajne prijave, koje između ostalih uključuju dela špijunaže i falsifikovanja.

– Na današnjem saslušanju sud je uvažio prigovore optuženih, zaključivši da su optužbe za špijunažu nejasne i da dokumenti tužilaštva nisu prevedeni na maternje jezike optuženih –  saopštio je jedan od advokata odbrane.

Dodao je da pokretanje novih tužbi možda neće biti moguće zbog nastupanja zastare, što bi u suštini značilo da su ovom odlukom suda optužbe i odbačene.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je danas da je slučaj imao zastrašujući efekat na humanitarne organizacije u regionu i pozvala da se optužbe povuku, preneo je Tanjug.

– Ovakva suđenja su duboko zabrinjavajuća jer kriminalizuju rad koji spasava živote i predstavljaju opasan presedan – rekla je portparol Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, Elizabet Trosel na konferenciji za novinare u Ženevi.

Trosel je dodala da spasavanje života i pružanje humanitarne pomoći nikada ne bi trebalo da bude kriminalizovano ili krivično gonjeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here