EPA/Andrej Čukić
Ričard Grenel

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, povodom nedeljnih dešavanja na Kosovu i Metohiji ocenio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti živi u prošlosti i da je “fašistički premijer”, a savetuje srpske lidere da ne smeju da nasednu.

– Još jednom, radikalni levičar i iskusni fašistički premijer Kosova Aljbin Kurti jednostrano povlači potez kojim zabranjuje srpske tablice i lične karte na Kosovu. To je glupo, bezobzirno i nepotrebno. Zašto mu (savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost) DŽejk Saliven i (državni sekretar SAD) Entoni Blinken ne kažu da prekine sa fašističkim metodama – naveo je Grenel na Tviteru.

On je naglasio da “ono što se dešava Balkanu nije Rusija”.

– Ko god to kaže, želi da manipuliše. Ovde se radi o Kurtiju, koji želi još jednom da se obračuna sa Srbijom. On živi u prošlosti. Narod Kosova želi mir i poslove, Aljbine. Prekini da započinješ kavgu – istakao je on.

Grenel je naglasio da srpski lideri ne smeju da nasednu.

– Umesto toga, oni moraju da se skoncentrišu na ekonomski razvitak, a ne da zagrizu mamac – savetovao je Grenel.

On je podsetio da je bivši predsednik Donald Tramp ugovorio četiri sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Prištine i Beograda.

– Pomagali smo da se ekonomija podigne i krene napred. Čak smo i dogovorili jednogodišnju pauzu u kampanjama priznavanja i povlačenjima priznavanja. Bajden je ignorisao Balkan – poručio je Grenel.

Bivši izaslanik SAD kaže da je ovo još jedna Blinkenova katastrofa i da i Albanci znaju da je Kurti problem.

– Razgovarao sam sa prijateljem sa Kosova. Njegove reči su bile: ”Nikada nije bilo ovako u prethodnih 15 godina”. Imam mnogo prijatelja sa Kosova koji su veoma ljuti na Kurtija. Bilo je mnogo više napretka na Kosovu sa Hašimom Tačijem. Ti ljudi tamo zaslužuju lidera koji želi da stvori nove poslove, a ne sukobe. Kosovo zaslužuje bolje – napisao je Grenel.

4 COMMENTS

    • Folirant,eto šta mu je.Samo nas umiruju i savetuju da se ne reagujemo,a dotle sve živo dole trpi.Narod prvenstveno,provokacije,paljenje,lomljenje..kupuju vreme dok se svi Srbi ne isele sa Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here