Grenel: Volim Albance, ali Kurti greši

0
Tanjug
Ričard Grenel

Nekadašnji izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti pogrešio što nije uzeo učešća u “Otvorenom Balkanu”, dok za albanskog premijera Edija Ramu kaže da je vizionar.

– Mislim da bi Kurti trebalo da bude deo šireg balkanskog dijaloga, a on to ne radi. To je velika greška. Mislim da narod na Kosovu zaslužuje da ima posao, ali bez učestvovanja u ovoj diskusiji neće moći biti deo normalizacije ekonomskih odnosa na Balkanu, niti razgovora – istakao je Grenel.

Grenel je objasnio i zašto se vratio na Balkan nakon što je napustio čelnu poziciju u Trampovoj administraciji.

Naveo je da promoviše strana ulaganja i ekonomsku saradnju u regionu, kao jedini način da se garantuje blagostanje svim građanima, ali posebno da se pruži više mogućnosti za zapošljavanje mlađoj generaciji.

– Vizija predsednika Trampa za dijalog između Kosova i Srbije imala je veze sa otvaranjem novih radnih mesta, sa ekonomijom i ideja je bila da region Balkana napreduje. Decenijama smo pričali o politici, ali nije bilo velikog napretka dok smo samo sedeli za stolom i samo razgovarali o politici, pa nam je bila želja da to nastavimo dalje govoreći o ekonomskom razvoju, govoreći o zapošljavanju mladih. Ovde smo nedavno videli, sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa koji je omogućila Trampova administracija bio je veoma plodonosan. Ali ono što želimo da vidimo je nastavak te investicije, zato sam ovde, ne radim više za vladu. Ja sam u privatnom sektoru i tražimo mogućnosti za stvaranje privatnog sektora za strana ulaganja na Balkanu – rekao je Grenel.

Izaslanik bivšeg predsednika Donalda Trampa naveo je da voli “Albance i albansku kuhinju”.

– Divna je. Tek smo došli i uživaćemo ovde do kraja nedelje – rekao je Grenel.

On nije želeo da komentariše to što je nekadašnji predsednik Sali Beriša nedavno proglašen za personu “non grata” u SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here